Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jak vyrobit budku z prkna?Jak vyrobit budku z prkna? Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Vánoční strom
Soutěžte s námi o 400 skvělých výher !!!
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.11. 2017
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí

30. 03. 2015 | Průběh velikonoc
Na jaro a Velikonoce se těší většina z nás. Zvláště pro naše předky měly hlubokou symboliku, protože po zimních dnech, při kterých byli lidé sužováni mrazy a zmenšujícími se zásobami jídla, přišly konečně dny, které slibovaly lepší, veselejší časy a konec hladu.

Sváteční tabule našich předků byly obtěžkány mnohem méně a znatelně skromnějšími pokrmy než v dnešních dnech, co se ale zachovalo dodnes, jsou některé druhy servírovaných jídel. Základem vždy byly potraviny odkazující na začátek nového života v přírodě, jako mladé bylinky a vejce.

Velikonoční hody začínají Popeleční, jinými slovy také Škaredou středou. Kulinářské zvyky spojené s oslavami tohoto dne si do dnešní doby přílišnou popularitu nezachovaly, podmínkou každého připraveného jídla totiž bylo, že na talíři muselo vypadat škaredě. Na základě tohoto zvyku následně vznikly trhance. Ty se servírovaly jak na sladko, tak na slano, například se slaninou nakrájenou na kostičky a uškvařenou na sádle.      

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatíV kuchyni našich prababiček hrály na Zelený čtvrtek hlavní roli první jarní zeleň jako je špenát, kopřivy, petržel a podobně. Tyto suroviny bylo potřeba jemně nasekat a následně se přidaly do pečiva, které se servírovalo jako příloha k jarním zeleninovým polévkám. Při Bílé sobotě se v domácnostech po velkopátečním půstu servírovaly vydatné nádivky, jejichž součástí byly také často bylinky a někdy i drcené ořechy. Na převážné většině stolů bez ohledu na sociální vrstvu nesměl chybět mazanec. Aby byl krásně nadýchaný, bylo důležité těsto před kynutím pořádně prohnětat vařečkou a tím do něj nahnat co největší množství vzduchu.

Boží hod Velikonoční
byl ve znamení vydatných polévek a v bohatších rodinách nechybělo ani maso, zejména drůbež, skopové, králičí, či vepřové. Nedílnou součástí sváteční tabule byl také velikonoční beránek. Při Velikonočním pondělí se servírovala již zmiňovaná vejce v jakékoliv podobě, nejčastěji smažená, ale často také jako příloha k masu či jako zavářka do polévky.

Při přípravě těchto pokrmů se hospodyně musely spoléhat pouze na svou manuální sílu a zručnost.


V dnešní době záleží již jen na vás, které kuchyňské spotřebiče si do kuchyně pořídíte, aby vám s přípravou velikonočních pochutin pomohly. Ať už jste se pro tento rok rozhodli připravit si pokrmy čistě tradiční, nebo chcete naopak vyzkoušet něco neotřelého a moderního, určitě se můžete spolehnout na nenahraditelnou pomoc moderních spotřebičů. Nechte tedy práci na technice a vyražte s rodinou či přáteli třeba na příjemnou jarní procházku.

Zdroj, foto: Catler

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí:

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !