Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí

30. 03. 2015 | Průběh velikonoc
Na jaro a Velikonoce se těší většina z nás. Zvláště pro naše předky měly hlubokou symboliku, protože po zimních dnech, při kterých byli lidé sužováni mrazy a zmenšujícími se zásobami jídla, přišly konečně dny, které slibovaly lepší, veselejší časy a konec hladu.

Sváteční tabule našich předků byly obtěžkány mnohem méně a znatelně skromnějšími pokrmy než v dnešních dnech, co se ale zachovalo dodnes, jsou některé druhy servírovaných jídel. Základem vždy byly potraviny odkazující na začátek nového života v přírodě, jako mladé bylinky a vejce.

Velikonoční hody začínají Popeleční, jinými slovy také Škaredou středou. Kulinářské zvyky spojené s oslavami tohoto dne si do dnešní doby přílišnou popularitu nezachovaly, podmínkou každého připraveného jídla totiž bylo, že na talíři muselo vypadat škaredě. Na základě tohoto zvyku následně vznikly trhance. Ty se servírovaly jak na sladko, tak na slano, například se slaninou nakrájenou na kostičky a uškvařenou na sádle.      

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatíV kuchyni našich prababiček hrály na Zelený čtvrtek hlavní roli první jarní zeleň jako je špenát, kopřivy, petržel a podobně. Tyto suroviny bylo potřeba jemně nasekat a následně se přidaly do pečiva, které se servírovalo jako příloha k jarním zeleninovým polévkám. Při Bílé sobotě se v domácnostech po velkopátečním půstu servírovaly vydatné nádivky, jejichž součástí byly také často bylinky a někdy i drcené ořechy. Na převážné většině stolů bez ohledu na sociální vrstvu nesměl chybět mazanec. Aby byl krásně nadýchaný, bylo důležité těsto před kynutím pořádně prohnětat vařečkou a tím do něj nahnat co největší množství vzduchu.

Boží hod Velikonoční
byl ve znamení vydatných polévek a v bohatších rodinách nechybělo ani maso, zejména drůbež, skopové, králičí, či vepřové. Nedílnou součástí sváteční tabule byl také velikonoční beránek. Při Velikonočním pondělí se servírovala již zmiňovaná vejce v jakékoliv podobě, nejčastěji smažená, ale často také jako příloha k masu či jako zavářka do polévky.

Při přípravě těchto pokrmů se hospodyně musely spoléhat pouze na svou manuální sílu a zručnost.


V dnešní době záleží již jen na vás, které kuchyňské spotřebiče si do kuchyně pořídíte, aby vám s přípravou velikonočních pochutin pomohly. Ať už jste se pro tento rok rozhodli připravit si pokrmy čistě tradiční, nebo chcete naopak vyzkoušet něco neotřelého a moderního, určitě se můžete spolehnout na nenahraditelnou pomoc moderních spotřebičů. Nechte tedy práci na technice a vyražte s rodinou či přáteli třeba na příjemnou jarní procházku.

Zdroj, foto: Catler


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí:

Bez práce nejsou koláče už dávno neplatí
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles