Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dědečci přece nelžou

9. 04. 2012 | Povídky, příběhy
Vidím to, jako dnes. Píše se rok 1980 a já sedím u postele svého dědečka. Brzy oslavím šesté narozeniny a moc dobře si uvědomuji, že s dědou není něco v pořádku. Před týdnem se vrátil z nemocnice, maminka doma plakala a taťka se mnou za celou tu dobu nepromluvil snad ani jediné slovo.

Myslí si, že jsem na všechno malá, ale to není pravda. Když se naši nedívali, protáhla jsem se dírou v plotě k sousedům. Paní sousedka se jmenuje Františka a je to ta nejhodnější zdravotní sestřička, kterou znám. Pověděla jsem jí, že se o dědečka bojíme. Ona se jen usmála, pohladila mě a řekla, že doktoři jsou šikovní, všechno bude zase dobré. Když jsem se vrátila domů, mamča zrovna míchala v kastrolu špenát. I když ho moc nemusím, vím, že dnes je Zelený čtvrtek, den, kdy se to musí vydržet.

Dědečci přece nelžouPo malých lžičkách jedl i dědeček. Velikonoce měl moc rád. Každým rokem mi vyprávěl historky o zvycích, které se držely, když byl malý, o řehtačkách, o prvních králíčcích - březňácích, co byli neposlušní a věčně utíkali. A každým rokem byly ty příběhy pěknější a barevnější. Věřila jsem každému slovu - dědečci přece nelžou. Když opatrně dosrkal zelenou kaši z talíře, spiklenecky na mě mrkl: „Tak co, pomlázka se letos plést nebude? To jsou mi pořádky!" Maminka se musela opřít o plotnu, aby neomdlela, taťka si dovolil nesouhlasit, nebylo to nic platné. Děda je prostě živel, síly má na rozdávání. Šli jsme spolu nařezat proutky na tatárek. Chtěla jsem se přitulit, a cítila, že ho bolí celé tělo.

Odřezáváme i jednu silnější vrbovou větvičku, na píšťalku. To byla moje velká radost. Píšťalku z vrbové kůry nikdo v okolí „otlouct" neuměl, a když už, nikdy mu nezapískala pěkněji než nám. Poskakovala jsem kolem dědy, těšila se...a nic, ani pípnutí. I když jich zkoušel vyrobit několik, byl to první rok, co se mu nepovedla. Zklamaně si podepřel hlavu o kmen stromu a dlouze se na mě zadíval.

Ten pohled cítím ještě dnes a vím, že to bylo rozloučení. Domů jsem ho musela já, malá holka, doslova dotáhnout. Boty si ještě zul a v ratanovém křesle na chodbě omdlel. V rukou jsem držela píšťalku, co nepískala, pomlázku, co nebyla dopletená a hlavou se mi honila otázka, co s dědečkem bude. Sanitka u branky zastavila za malou chvilku, dostal injekce a já ty pitomé proutky položila zase na stůl v domnění, že budeme brzy pokračovat. Nestalo se.

Na Velký pátek se můj dědeček už ze spánku neprobral. Sebrala jsem všechnu sílu, co ve mně byla a zkusila do něho opatrně strčit, co kdyby si to ještě rozmyslel. Ale v koutku duše jsem cítila, že se to nestane - dědečci totiž nikdy nelžou. Dnes už jsem matkou třech dětí, vzpomínky každým rokem blednou, ale ta vrba si tam stojí dál a já si její kůru chodím po celé ty roky vždycky o Velikonocích pohladit.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný příběhSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Čtu teprve letos.Moc pěkný příběh.Dojemný. Díky za něj.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pohladíme...vzpomínám stále...když někoho člověk zná 43 let a najednou zmizí ze života, nedá se to jen tak přejít a zapomenout...
Obrázek uživatelky
profil
ale krásny príbeh lásky vnučky k deduškovi.
Obrázek uživatelky
profil
a děti pohlaďte i za mě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles