Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dívčí koleda

21. 03. 2009 | Zvyky a tradice

Každý kraj má nějakou minulost, začátek něčeho. Oslavy a tradice. Na vesnicích pod Orlickými horami, nebo-li na Rychnovsku jsou Velikonoce velmi silnou tradicí. Jejich tradice je však velmi zvláštní. Čtrnáct dnů před Nedělí velikonoční chodí dívky a ženy mrskat chlapce, což jinde zvykem nebývá.

Dívky a ženy je mrskají pomlázkami ozdobenými stuhami. Když nemají pomlázku, tak jim bohatě postačí vařečka, která svůj účel splní. Avšak takzvaná dívčí koleda je stejná jako ta klučičí. Dívky a ženy mrskají chlapce, zpívají různé koledy. Kolednice stejně jako koledníci dostávají barevná vajíčka nebo nějakou sladkost, ale i stuhu, kterou si přivážou na svou pomlázku nebo vařečku.

Tato tradice na Rychnovsku již probíhá spoustu let a Rychnovští občané ji nepovažují za nic zvláštního. Naopak jsou na tuto tradici velmi hrdi. Občané z jiných oblastí, kteří navštíví Rychnovsko čtrnáct dnů před Nedělí velikonoční jsou velmi mile překvapeni, když potkají děvčata a ženy kolednice.

Ženy i dívky z Rychnovska si tuto dlouholetou tradici velmi chválí a jsou s ní velmi spokojené. Naopak dívky a ženy z jiných oblastí mohou jen závidět, nebo se vyzbrojit a čtrnáct dnů před Nedělí velikonoční navštívit Rychnovsko.

Ženy a dívky na Rychnovsku mají prostě velkou výhodu a kdoví třeba si tuto krásnou tradici založily samy.

Autor: Annahb



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !