Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky. Vyzkoušejte náš báječný mazanec.
Babiččin velikonoční mazanec
Co budeme potřebovat:
• 230 g hrubé mouky
• 100 g polohrubé mouky
• 1/2 kostky droždí
• 1 vejce na pomazání
• 60 g cukru
• 1 ks vanilkového cukru
• 120 ml vlažného mléka
• 70 g povoleného másla
• větší špetka soli
• nastrouhaná kůra z 1 citronu
• 40 g rozinek
• 40 g nasekaných loupaných mandlí
• mandlové plátky na posypání
Postup:
V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout. Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě!
Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na pečicí papír na plech a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky.
NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.
Tip sommeliera:
K tomuto sladkému velikonočnímu pokušení bych opět zvolil polosladké bílé víno.
Zdroj, foto: Vinařské centrum