\"Jdi a přines mi je. Dřív mi"/>
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

O zeleném vajíčku

20. 03. 2009 | Průběh velikonoc

"Kohoutku, chtěla bych vysedět zelené vajíčko", řekla slepička kohoutkovi. "Kdopak to kdy slyšel, že by slepička snášela zelená vajíčka," polekal se kohoutek.
"Jdi a přines mi je. Dřív mi nechoď na oči," řekla umíněná slepička. A tak šel kohoutek hledat zelené vajíčko. Přišel k paní krůtě. "Paní krůto, nemáte zelené vajíčko?"


"Ale kohoutku, kde bych vzala zelené vajíčko? Jdi k tetě huse, třeba nějaké má. Kohoutek šel k tetě huse "Teto huso, nemáte zelené vajíčko?"
"I ty kohoutku, snad se mi neposmíváš! Copak snáším zelená vajíčka?"
"Neposmívám se, ale slepička mě posílá, abych jí přinesl zelené vajíčko."
"Jdi a zeptej se špačků, třeba tam najdeš zelené vajíčko." Kohoutek šel ke špačkům.

"Prosím vás, špačkové, slepička mě poslala pro zelené vajíčko, nemáte nějaké?"
"Kdepak bychom je vzali, ale zeptej se drozda, snad ví o zeleném vajíčku."
 Kohoutek šel k drozdovi. "Prosím drozde, slepička mě posílá pro zelené vajíčko, nemáš nějaké? Už jsem byl u paní krůty, u tety husy i u špačků, a nikde nemají zelené vajíčko. Pokud ho nemáš ani ty, tak mi aspoň poraď."
Drozd odpověděl: "Zelené vajíčko nemám, ale snad je bude mít skřivánek. Toho se zeptej." Kohoutek šel ke skřivánkovi. "Skřivánku, prosím pěkně, nemáš zelené vajíčko? Slepička mě posílá, abych jí nějaké přinesl."

Skřivánek se zamyslel a povídá: "Taková vejce by mohla mít jen babička sova. Nenajdeš-li zelené vajíčko u ní, nenajdeš ho nikde."
Kohoutek šel k babičce sově: "Babičko sovo, prosím pěkně, nemáš zelené vajíčko? Slepička mě posílá, abych jí nějaké přinesl. Už jsem všude byl a nikde jsem zelené vajíčko nedostal."

Babička sova ospale zamrká a povídá: "Taková vejce neznám. Vrať se domů a řekni slepičce, ať jen snáší bílá vajíčka." Kohoutek jde smutně domů. Před vraty se zastaví. Alenka maluje velikonoční kraslice a dává barevná vajíčka na okno. Jedno vajíčko je krásně zelené.

Frrr - vyletí kohoutek na okno a už pospíchá se zeleným vajíčkem k slepičce. "To je krása kohoutku," raduje se slepička ze zeleného vajíčka a posadí se na ně. Vajíčko pod ní křupne a zbudou jen zelené střepy. Je vyfouknuté. Nic v něm není. "Bílá vajíčka jsou přece jen lepší," povídá slepička, "aspoň víme, že se z nich vylíhe kuřátko." A kohoutek je rád, že nemusí shánět nové zelené vajíčko.

(Eduard Petiška)

Autor: Musty



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !