Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Já a moje Velikonoce

25. 03. 2009 | Povídky, příběhy

Já mám ráda velikonoční svátky asi ze všech svátků nejraději a to proto, že se blíží konec zimy a co nevidět začne vše pučet a rozkvétat, travička zelenat. U nás v Krkonoších je zima moc dlouhá. Ale k těm Velikonocům.

Mám pět bratrů, takže vyšlehaná jsem byla vždy nad míru, protože si dávali záležet. Ale po dvanácté hodině měli opozdilci už smůlu, protože jsem na ně měla připravený kýbl plný vody.

Jednou, když jsem takhle před jedním koledníkem utíkala, jsem vyskočila oknem na balkón, kde jsem měla připravený ten kyblík, on vyskočil za mnou a mně se podařilo ho patřičně zlít, ale také se nám podařilo mamce roztrhnout záclonu. Takže nebyl výprask od koledníka, ale málem od mamky.

Teď jsem vdaná již 14 let a mám čtrnácti letého syna a roční holčičku. Když byl syn malý, tak jsem s ním po koledě chodila já, protože manžel je trochu stydlín. Mělo to své výhody, protože když mě chtěl někdo moc vyšlehat, tak syn začal brečet, takže jsem dostávala opravdu jen symbolicky, abych neuschla, jak se u nás říká.

Také je mi líto chlapů, co po koledě ještě chodí, protože vydržet ten nápor alkoholu je dost náročné. Já tvrdý alkohol nepiju, ale těm lidem se stejně podařilo dostat do mě tři panáky. Takže před pány snad i smekám. Teď jsem zvědavá zda manžel překoná svůj stud a bude chodit alespoň s naší malou po koledě.

Je škoda, že koledníčků ubývá, skoro už ani nemalujeme vajíčka. Pamatuji, když babička vařívala šedesát vajec a někdy ani nezbyly . Já jich vařím deset a ještě z toho pak dělám vaječnou pomazánku. Na vajíčka přiložím lístečky trávy a omotám je obinadlem, které utáhnu nití a dám vařit do cibulových slupek. Po uvaření vše z vajíček odstraním a  po vychladnutí je ještě namažu sádlem. Jsou pak krásně batikovaná a lesklá.

Všem přeji krásné a pohodové Velikonoce.

Autor: Lukas105



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka