Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradice - je to stále stejné?

8. 04. 2009 | Povídky, příběhy

Je velice těžké psát o tom, co se dělalo a tradovalo kdysi, ale zajímalo by mne zda je to stále stejné? Jako malá holka si pamatuji, když byly Velikonoce, tak na Severní Moravě, odkud pocházím, muži chodili koledovat s jalovcem v ruce.

Velikonocům se říkalo šmirgust respektive tomu vyplácení. Několikrát se stalo, že mamka skončila ve vaně, protože žena, aby byla dlouho mladá a krásná, měla dostat jalovcem a pro svěžest byla polita popř. hodně zkropená vodou a v nejhorším případě to byla ta vana.

Ženy naopak muže polévaly různými voňavkami. Děti koledovaly vajíčka, Ti starší potom slivovici nebo vodku, prostě co dům dal.

Tam ve Slezku holky nikdy na Velikonoce nesměly dopoledne ven, jako je to teď tady ve východních Čechách, kde bydlím nyní a děvčata, i když malá chodí koledovat. U těch jo malinkých to jde, ale když jim je 10 a více, tak to by na Moravě neprošlo jen tak bez povšimnutí. Tam když během Velikonoc spatřili kluci holku venku,  tak dostala nejen tak  pomlázkou, ale doslova si od kluků vykoledovala pořádný nářez.

Často pak děvče hodili po výplatě pomlázkou do rybníka, potoka nebo strouhy pokud byla nablízku. Oblečení umazali a bohužel bez slziček se to jen tak neobešlo, jen proto, aby věděla, že má sedět doma na zadku a čekat na koledníky a ne trajdat venku.

Těžko říct jaké tradice tam panují teď, ale já mám nyní také dceru a určitě vím, že ji nikdy nepustím koledovat. Ne snad proto, že bych ji nechtěla nic dopřát, ale už jen kvůli starým kořenům a krásným vzpomínkám na šmirgusta na Moravě. Je to ve mně a chci si alespoň nějaké tradice uchovat stejně jako máme třeba na Vánoce.

Autor: Katcym1



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !