Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce

21. 03. 2009 | Povídky, příběhy

Na Velikonoce máme takovou pěknou tradici, která začíná již den před Velikonoci. Pokaždé se scházíme celá rodina pohromadě. Se sestrou Silvií vždycky mamince pomáháme.

Den před Velikonoci, a to většinou na večír, si sedneme a zdobíme, barvíme a vzpomíname na jiné Velikonoce. A pokaždé se pěkně nasmějeme. Já, jelikož bydlím sama s rodinou, tak den před Velikonocemi všichni přijedeme a pomáháme mamce.

Chlapi sedí u televize a my připravujeme. Děláme například bramborový salát a nějaký řízeček, připravují se balíčky s dobrotami pro koledníky, stříhají se mašle. Já jsem taková nedočkavá, takže ráno jsem vždycky první vzhůru a jako první vítám koledníky.

Pokaždé je pustím domů a sestra a mamka ještě spí. Tak je vymrskají ještě v posteli. No, ty mě za to vždycky tak zbožnují! Pak dostanou odměnu, ale ještě předtím nám musí říkat básničku TŘEBA: HODY, HODY DOPROVODY, DEJTE VEJCE MALOVANÝ, NEDÁTE-LI MALOVANÝ, DEJTE ASPOŇ BÍLÝ, SLEPIČKA VÁM SNESE JINÝ.

A dostanou dobrůtky a mašličku na pomlázku. No a ti starší dostanou chlebíček, panáka vodky, no a místo mašle od nás dostanou jako trofej podprsenku nebo kalhotky na pomlázku. Jednou se mi stalo to, že jsem dostala tak vyšleháno, až jsem měla pořádná jelita na zadku, tak mě mamka dávala obklady.

A moje a sestřiny děti chodí po vesnici s dědečkem koledovat. Má dcerka se jmenuje Nikolka, jsou jí 2 roky a synovec Fabiánek má 3 roky, umí také básničku a vždy příjdou s plnými košíčky a mají velikou radost. Pomlázku Nikolce plete její tatínek Petr, kterou vyzkouší na mě. A pak ji dává Nikolce.

Pak odbimbá dvanáctá hodina a jdeme všichni pěkně ke stolu a dáme si polévku a bramborový salát s řízkem. Po obědě se odebíráme do obývacího pokoje, kde je připravený na stole velikonoční beránek. Mamka nám udělá čaj nebo kafe a nakrojí beránka. Pak koukáme na televizi, no a k večeři je většinou vajíčková pomazánka nebo ještě dojídáme z oběda bramborový salát bez řízku, protože ty většinou nezbydou.

Vajíčkovou pomazánku děláme takto:

10 vařených velikonočních vajec, 1 pomazánkové máslo, cibuli větší, sůl a pepř. Vajíčka pokrájíme na drobné kostičky, pokrájíme cibuli na drobné kostičky, přidáme k vajíčkům a cibuli, pomazánkové máslo a trošku soli a pepře. Vše promícháme. A namažeme na chleby. Podáváme chlazene. Tak to jsou naše Velikonoce. LUCIE

Autor: Lulu86



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !