Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květiny k Velikonocům patří

4. 03. 2013 | Průběh velikonoc
Velikonoční stůl by měly zdobit jarní květiny. Můžeme použít ty ze zahrádky, ale postačí i tradiční rozkvetlý zlatý déšť. Velké množství květin nabízejí i obchody, v nabídce jsou i různé dekorativní věnce, které si můžete dát na slavnostní tabuli a nebo je můžete pověsit na dveře a nebo na zeď. Lidé v tyto dny míří s květinami také na hřbitov.

Na řezané květiny můžeme uplatnit reklamaci maximálně do druhého dne od zakoupení. Ačkoli je teplo a nehrozí omrznutí, neměli byste zbytečně poponášet kytku bez vody, vyplatí se zakoupit speciální lahvičku s tekutinou, aby rostlina neuvadla. Vyvarujte se nákupu květin v chladném počasí, skleníkovým výpěstkům studené počasí nesvědčí. Na dekorativní věnce trvalého charakteru se vztahuje 2letá záruční lhůta. Ponechejte si doklad o zakoupení výrobků pro případné reklamace.

O Velikonocích míří velké množství lidí také na hřbitov. K nákupu květin a sadby vybízejí i prodejci, kteří mají své obchody právě v blízkosti hřbitovů. Mnozí spotřebitelé ale nevědí, že i zelené zboží lze reklamovat. Na toto pamatuje speciální zákon č. 219/2003Sb. o oběhu osiva a sadby. Tento zákon v ustanovení § 21 zákona stanovuje následující: Při koupi rozmnožovacího materiálu (semena nebo sadba) jednoletých druhů rostlin, s výjimkou sazenic zeleniny, je záruční doba 1 rok, pokud nebude sjednána doba delší. U víceletých druhů končí záruční doba 1 rok po dosažení vývojového stupně potřebného k určení pravosti odrůdy. U sazenic zeleniny a květin je záruční doba 3 týdny.

Spotřebitel by měl být poučen o tom, jak se o danou rostlinu má starat. Jedná se o informační povinnost dle § 9 zákona o ochraně spotřebitele. Často je tato povinnost vyřešena prostřednictvím nálepek na květináčích, nebo zapíchnutím štítku do květináče. Obvykle jsou zde použity piktogramy znázorňující, kde se květině bude dařit nejlépe, jak často jí zalévat, kdy daná rostlina např. kvete či plodí. Tuto povinnost dozoruje ČOI. „SOS podalo v této souvislosti podnět na Českou obchodní inspekci z důvodů toho, že prodejci právě neplní tuto informační povinnosti uvedeným způsobem - zaměřili jsme se především na velké hypermarkety. A to ani v ústní podobě. Na vyjádření ČOI nyní SOS čeká a o výsledcích budeme informovat na webu SOS,“ říká právnička SOS Eva Strnadová.

Bohužel hřbitovy o Velikonocích navštěvují i zloději. Kradou se květiny z váz i čerstvě zasazené rostliny a svíčky. Pražské hřbitovy by měly být proto v tyto dny pod dohledem strážníků. „Chceme, aby velikonoční svátky proběhly v co nejlepší atmosféře a uděláme  vše pro to, aby se lidé, kteří přišli uctít památku svých blízkých, nebáli zlodějů nebo nějakých pobudů. Praha nebude tolerovat žádné vandalské činy ani devastace náhrobků a vybavení hřbitovů,“ řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence bezpečnost v metropoli spadá.

Ředitel každého obvodního ředitelství vyčlení podle potřeby a množství hřbitovů ve své oblasti dostatečný počet strážníků. Pro zvýšení důraznosti hlídek nasadí městská policie psovody se psy. „Soustředíme se nejen na krádeže v prostorách hřbitovů, ale také kolem nich, například na přilehlých parkovištích. Často už jenom samotná přítomnost strážníků městské policie dokáže nevítané návštěvníky od jejich úmyslu odradit,“ zdůraznil náměstek Blažek.

Hlídky se budou pohybovat především v lokalitách velkých hřbitovů, jako jsou Olšanské, nebo Vinohradské. Pořádek na historicky významném hřbitově na Vyšehradě navíc monitorují i kamery. Bez dohledu ovšem nezůstanou ani menší hřbitovy na okrajích metropole. Strážníci se také zaměří na veřejný pořádek v okolí hřbitovů. Dohlédnou mimo jiné na parkující vozidla tak, aby předešli možnému vykrádání. Pohlídají také bezpečné přecházení zvýšeného počtu návštěvníků na přechodech.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velka noc je jarný sviatok a k tomu aj jarné kvietky patria
Obrázek uživatelky
profil
velka noc je jarný sviatok a k tomu aj jarné kvietky patria
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj