Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květná neděle

26. 03. 2009 | Průběh velikonoc

Květná neděle (lat. Palmare) je 6. čili poslední nedělí předvelikonočního postního období. S ní také zároveň začíná oslava tzv. Svatého týdne (Velikonoc). Proto se jí také někdy říká Pašijová.

Celým jménem bývá označována jako „Květná neděle Kristova utrpení,“ a v latinských misálech bychom se jí dohledali pod označením „Dominica in Palmis de Passione Domini.“ O této neděli kněz posvětí ratolesti jív (kočiček) a věřící je poté nesou v průvodu připomínajícím vjezd Krista do Jeruzaléma), který má symbolizovat, že křesťané následují pána na jeho útrpné cestě a tím získávají podíl na jeho vzkříšení a životě. Tuto myšlenku nejvíce vycítíme v žehnací modlitbě nad pučícími ratolestmi: „…požehnej také nás, ať s radostí jdeme za svým Králem Kristem."

Květná neděle vlastně spojuje dvě zdánlivě neslučitelné věci v jedno: Kristovo utrpení a symbol Krista jako krále. Říkáme tomu velikonoční tajemství.

Květná neděleLidové veselí

V lidovém názvosloví můžeme Květnou neděli nalézt pod názvy jako: Beránková, Květnice nebo Palmová. V slavnostních procesích se kromě posvěcených jívových ratolestí nosí i tzv. „líto“ – zelená ratolest ozdobená barevnými fábory a bílými nebo barevnými skořápkami. S lítem chodívala zvláště děvčata po domech a zpívala: „Květná neděle, kdes tak dlouho byla…“ Zároveň vymetala světnice, aby z domu zmizela všechna nevítaná havěť. Říkalo se „Pryč hosti bez kostí,“a mysleli se tím švábi, rusi apod.

V některých krajích vynášejí Morenu až v tento den (jinde se vynáší o týden dřív). O Květné neděli by si na sebe každý člověk měl obléknout něco nového – aby ho „nepokakal“ (neublížil mu) beránek.

Tento den by se nemělo nic péci, protože by se zapekly květy na stromech a nebylo by žádného ovoce

Kočičky

První zmínku o zelených ratolestech používaných při průvodech najdeme až v 5. století n. l., říká se v ní, že palmové a olivové větvičky si s sebou přinesli křesťané, když přišli do Jeruzaléma uctít Kristovu památku. Do Evropy se tento zvyk rozšířil až o několik století později. V 6. století se již běžně používal název „Květná neděle“ a v 8. století již byly součástí velikonočních oslav i průvody s ratolestmi, kterým se začalo žehnat.

V severněji položených zemích se místo palmových a olivových snítek začaly používat kočičky nebo zimostráz. Samotné ratolesti mají symbolizovat naději a vítězství, ovšem v lidovém léčitelství jim záhy začaly být přisuzovány magické účinky. Kočičky tak měly pomoci ochraňovat majetek a odhánět zlé duchy. Věřilo se rovněž, že kdo sní několik hlaviček kočiček, bude po celý rok chráněn před nemocemi. Říkalo se také: „Kočičky, kočičky, ať mám zdravý vočičky,“ a větvičkami se potíraly oči – jak jinak, proti jejich bolení.

Večer se podle krajových zvyků kočičky zastrkávaly za svaté obrázky nebo odnášely do sklepa.

Květná neděleO Květné neděli se také řezal vrbový proutek, který měl člověku pomoci nalézt vejce černé slepice. Podle pověry černá slepice s bílou chocholkou snáší zlaté vejce. Pokud se vajíčko podaří najít, musí se zahrabat do slámy. Před půlnocí se vyjme z úkrytu a donese na křižovatku. Když se položí na zem a zamává se nad ním vrbovým proutkem uříznutým o Květné neděli, zjeví se duch a ten vyplní člověku každé přání.

O lidech, narozených na Květnou neděli, se věřilo, že rozumějí řeči rostlin a poznají jejich léčebné účinky.

Tradiční pokrmy

Nejznámější je asi tzv. velikonoční hlavička (obvykle připravovaná z vepřového masa), jidáše a „med v parádním hrnečku.“ Peklo se rovněž obřadní pečivo, kterým se podarovávaly děti. Obvykle mělo tvar ptáčků - holubiček (symbol návratu ptactva z teplých krajin) a miminek.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tyto zvyky bohužel v dnešní době zanikají!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles