Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava vajíček

24. 03. 2009 | Průběh velikonoc

Co budete potřebovat:

Vejce podle potřeby, pilníček nebo malé nůžky, svíčka, připínáčky, kousek papíru, barvy na vajíčka

1) Zdobit můžete vařená nebo vyfouklá vejce, kterým se říká výfuky či vejdumky. Připravte si čistá vejce, nepoškozená. Potom na jejich širším konci špičkou nůžek nebo pilníčkem opatrně vyklepejte malou dirku.

2) Stejným způsobem vytvořte o něco větší dírku i na opačném konci vajíčka. Potom do otvoru vsuňte nějaký vodný špičatý předmět a promíchejte jím žloutek. Kdyby zůstal vcelku, neprošel by skrz malinkou dirku ven. Teď foukejte do menší dírky, dokud celý obsah vajíčka nevyteče do připravené nádoby. Dírky na obou špičkách vajíčka zakápněte voskem z hořící svíčky.

3) Takto připravené vajíčko můžete obarvit barvou na vajíčka nebo na něj můžete malovat přímo tuší, barvičkami či fixy. Když vajíčko vyndáte z barvy, nepokládejte ho na obyčejnou podložku, protože by tam, kde se jí dotýkalo, vzniklo světlé místo. Proto si nejdříve vyrobte ,,fakírskou,, podložku z kousku tužšího papíru a připínáčků. Během schnutí odsajte kousek savého papíru přebytečnou barvu, která steče na spodní stranu vajíčka, aby tam nevznikla tmavá skvrna.

4) Dnes si můžete v obchodech koupit celou řadu různých barev na vajíčka. Kdysi lidé k jejich barvení používali barvy, které nalezli v přírodě. Takto obarvená vejce nemají sice výrazné barvy, ale mají své kouzlo. Vyzkoušejte některé z nich a určitě se vám budou líbit.

Žlutá: Odvary z šafránu, kůry plané jabloně, čaje, kmínu, lipového květu nebo lístků sena

Červená: Odvar ze slupek červené cibule vařené s trochou octa

Zelená: Odvary z jetele, listů jasanu nebo břízy, petržele, kopřiv

Červenohnědá: Odvar z cibulových slupek

Hnědá: Odvary z listů ořešáku nebo odvar dubové kůry vařené s trochou octa a soli


Autor: Katyakaty

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !