Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První beránek

28. 03. 2012 | Povídky, příběhy
Velikonoce mám ráda a co se týká výzdoby, tak se jim věnuju podobně jako Vánocům. Roztomilé malé košíčky s kuřátky a zajíčky dávám do každé místnosti. Ve svém živlu jsem při pečení mazance a beránka. Používám různé zdobení, cukrářské barvy a doplňky.

Beránek má očička z rozinek nebo lentilek, to podle toho, jestli chceme mít modrookého nebo hnědookého krasavce. V tlamičce drží kus asparágusu a na krčku má velkou mašli. Je tak hezký, že ho nikdo nechce jíst a jen se na něj díváme. Když už je dostatečně okoukaný a náležité tvrdý, zbývá jediný způsob konzumace, nakrájím ho do pudinku. Takhle se to opakuje léta a je fakt, že jsme nikdy neochutnali měkkého beránka.

Velikonoční pečení v rodinách je bohaté téma na různé příhody. Moje kamaráda Jana se snaží péct, ale od své mámy se bohužel nenaučila nic, takže její počínání v kuchyni byl pokus omyl. Když se chystala na pečení První beráneksvého prvního beránka, tak si vše nachystala, od kamarádek měla několik rad, například že vajíčka a mouka nesmí být před pečením studené atd. Jediné co nevěděla byl postup pečení beránka a to byl kámen úrazu. Měla na něj krásnou dvojitou formu, ze které by měla radost každá kuchařka, ale Jana takový poklad nedokázala ocenit a prala se s formou jako s nepřítelem.

Umíchala těsto podle receptu a myslela si, že to nejtěžší má za sebou. Jednu formu naplnila těstem, potom ji přiklopila druhou polovinou a začala přemýšlet, jak se asi dostane těsto do té druhé půlky formy? Vůbec ji nenapadlo, že se tam dostane při pečení samo a vytvoří požadovaný tvar beránka. Takže začala s formou plnou těsta prudce nadhazovat, aby se dostalo i do druhé části. Pak ji napadlo, že je upeče zvlášť a slepí.

Nalila těsto do obou forem až k okraji, dala do trouby a pozorovala okýnkem, jak těsto zlátne. Bohužel nepočítala s tím, že těsto při pečení nabyde a už takhle plné formy začaly být těstu malé. Zvedlo se a přetékalo z forem po jejích stěnách na žhavé spirály. Z kuchyně se místo vůně linul zápach spáleniny a dusivý dým. Když mi vyprávěla, co dělala, tak jsem nemohla uvěřit, že taková věc vůbec může někoho napadnout. Tenkrát to skončilo tím, že beránka i mazance koupila v pekařství a vlastní pečení vzdala. Pro mě je to nezapomenutelné a každé Velikonoce si na tuto příhodu vzpomenu.

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A musím přiznat,že mi to moc připomíná mě...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Formu na beránka mám již spoustu let. U nás je to o beránku z těsta na bábovku včetně rozinek, lískových oříšků a čokolády.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles