Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svátky jara, které nemusím

25. 03. 2010 | Povídky, příběhy

Mám ráda jaro, příroda se probouzí ze zimního spánku a těším se, že mohu vyrazit do přírody, aniž bych se přizabila na náledí i když zima má své kouzlo, zvláště u nás v horách.

 

Co však opravdu nemusím je Velikonoční pondělí, u nás na Valašsku se říká šlahačka. Žiji v malé horské vesničce, kde se tato tradice dodržuje, jenže již to dávno není to pravé ořechové.

 

Skoro nikdo již neumí uplést pomlázku (tatar), nebo jsou na to příliš pohodlní a tak urvou jalovec a jde se na to. Bohužel dnešní děti již nestojí o barvená vajíčka, ale očekávají sladkosti a nejraději peníze. Často již ani neumí pořádně žádnou říkanku, která k Velikonocím patří.

 

Výrostci, často nedospělí se spíše dožadují slivovice, divím se mnohým, že jim tu štamprli nalejí a než obejdou celou vesnici, bývají často v hrozném stavu, to se pak již chovají příšerně a není to mrskačka, ale opravdu bití.

 

Po takových zkušenostech jsme se rozhodli, pokud to bývalo možné a rodiče ještě byli zdraví, že jsme vždy brzy ráno odjeli, většinou i když nejme nikterak přehnaně nábožensky založení, na sv. Hostýn, kde si mohl člověk meditovat v kostele, který je skutečně nádherný a vřele doporučuji jeho návštěvu těm, kteří mají rádi turistiku.

 

Ti, kteří jsou zdatní si mohou dovolit vystoupat lesem na kopec, ostatní využijí kyvadlové dopravy z Bystřice, nebo od hlavního parkoviště, nebo alespoň absolvují sestup dolů, chce to hlavně pořádné boty.

 

Po mši se dá udělat nádherná procházka po dvou křížových cestách, dojít  k větrné elektrárně a minaretu, ze kterého je při krásném počasí vidět nádherný kus světa a je možno navštívit i malý hřbitůvek. Je zde hodně laviček a při teplém počasí se zde krásně odpočívá a nasává atmosféra klidu, který zde panuje.

 

V poutních domech se dobře a za velmi rozumnou cenu dá poobědvat, vypít káva a zjistila jsem, že hodně lidí takto utíká z domova, protože tradice je hezká věc, ovšem ne každý snáší, co se ze svátků zvrtlo.

 

Je pochopitelné, že si na své přijdou i stánkaři se svým kýčovitým a předraženým zbožím, ale nekupte dětem nějakou drobnost či sladkost a pochopitelně se musí ostatní rodině či přátelům přinést něco z půti, byť je to třeba jen turecký med, nebo lázeňské oplatky. I když již nemají stánkaři takové žně jako dříve, lidé přece jen obrátí každou korunu, krize dopadá na mnoho lidí.

 

Ke svačině zde chutná párek či opečený kabanos neskutečně více, než udělaný doma, asi je to tím dobrým povětřím.

 

Vracíváme se domů příjemně unavení, dobře naladění a nejsme obtěžování „taky koledníky“.

 

Nejsem lakomá, vždycky pokud nemohu odjet z domu, mám nakoupené cukroví, obarvená vajíčka, upečeného beránka doma udělanou slavností výzdobu, jde prostě o to, že mi vadí, v co se šlahačka zvrtla a často se zbavit opilých „koledníků“ je náročné, pokud nechci být neslušná.

 

Možná se mnou většina čtenářek nebude souhlasit, ale já si myslím, že je na svobodném rozhodnutí každého, jak si tento svátek oslaví.

 

Raději prožít krásný pohodový den, než být znechucený a být rád, že všechno konečně skončilo.


Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tyto svátky mám ráda už proto, že je zima pryč Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím,taky velikonoce nemám rádaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já velikonoce"nemusím".To pěkné,co na nich bývalo je pryč.dnešní koledníci zazvoní a čekají na peníze,neříkám,že všichni,ale většina ano-alespoň u nás.A když dostanou vejce,nebo něco čokoládového,mají hloupé řeči.Tradiční velikonoce tak jak je známe z našich dětských let jsou pryč.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Uplný súhlas nemám ich rada.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
I já plně souhlasím s tímto článkem a pokud to jde,vyrážíme na výletySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles