Bezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější receptyBezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 18.06. 2018
Dnes má svátek Milan
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Tradiční velikonoční pokrmy

4. 03. 2013 | Průběh velikonoc
Velikonoce patří mezi jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě kraslic, pomlázek a křesťanských oslav značí Velikonoce především příchod jara. Velikonoce se již brzy objeví v kalendáři, pojďme si proto přiblížit tradiční pokrmy, které by na našem stole neměly chybět.

Výběr jídel, které se během oslav jara objevovaly v minulosti na našich stolech, závisel nejen na poměrech rodiny, ale lišil se i podle jednotlivých oblastí. Přípravy na Velikonoce začínají Škaredou středou, kdy by se na našem stole mělo objevit chuťově výborné, ale na pohled ošklivé jídlo. Hospodyňky často dělaly bramborové placky nebo bramboráky, které před podáváním potrhaly, aby jídlo působilo nevzhledným dojmem.

Na Zelený čtvrtek by na našem stole neměla chybět jarní polévka, která by obsahovala nějaký zelený akcent - kopřivy, špenát nebo petrželku a jiné čerstvé bylinky. Na Velký pátek se zpravidla drží půst, ale kdo ví, že nevydrží celý den ohladu, může si dopřát rybu.

Tradiční velikonoční pokrmyNa Bílou sobotu začínají ty pravé hody a na stole se objevuje velikonoční nádivka s jarními bylinkami nebo kopřivou a uzeným masem, většinou podávaná s bramborami. Samozřejmě nesmíme zapomenout na mazanec, do kterého při pečení hospodyňky nařízli kříž, který měl symbolizovat ukřižování.

Na Nedělní Boží hod Velikonoční se připravují především pokrmy z nejrůznějších masíček. Nejcenější bylo maso skopové, protože si ale málokdo mohl dopřát skutečného beránka, byl nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Hospodyňky pekly beránky z kynutého či třeného těsta a ozdobovaly ho zelení a stužkou, ostatně sladký beránek patří k velikonoční výzobě dodnes.

Symbolem velikonoc je vejce, které značí zrození nového života. Na Velikonoční pondělí tak přišla na řadu vajíčka ve všech podobách od smažených vajíček až po vajíčkové pomazánky.

Marty
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na Slovensku je to trochu iné
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles