Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Upleťte si pomlázku!

25. 03. 2009 | Zvyky a tradice

Jako první se nám ve spojení s Velikonocemi vybaví pomlázka. Pomlázka se říkalo spleteným proutkům z vrby nebo jívy, protože byly plné nového života. Dříve s ní hospodář vyšlehal čeládku, aby nebyla líná, vlastní ženu, aby z ní vyhnal sklony ke klevetám, nebo krávu aby se brzy otelila. Vyšlehání bylo považováno za důležitý obřad, proto ho doprovázela různá říkání vinšující zdar, zdraví a bohatství hospodáři i hospodyni.

 

Teprve později se chození s pomlázkou stalo zábavou mladíků a děvčat a ještě později dětskou hrou, při níž si koledníci přicházeli pro odměnu. Dnes je šlehání spojeno s vyplácením dívek, které by mělo zajistit svěžest, mladost a zdraví. Odměnou za omlazující výprask je kraslice, ale i cukroví, čokoládové figurky, ovoce, pečivo i peníze.

 

Přestože už není problém si pomlázku koupit, větší radost každému udělá vlastnoručně upletená.

 

Upleťte si pomlázku!Zde je návod jak na to:

 

Nejdůležitější je vrbové proutí, které najdete někde u potoka, u rybníka. Ustřihnete jej nůžkami na větve stromů nebo ostrým nožem. Před samotným pletením je vhodné proutky namočit asi na 30 minut do vody, aby změkly a nelámaly se. Pořádná pomlázka se plete z osmi proutků. Budete jich však potřebovat o něco více, jeden na svázání a 1-2 náhradní, kdyby se při práci některý zlámal. Proutky musí být stejně dlouhé, zdravé, bez jizev a hlavně stejně tlusté. Pěkně si jich 8 srovnejte a svažte u tlustého konce slabším proutkem.

 

To se dělá, jak vidíte na obr. č. 1. Vložte silnější konec svazujícího proutku mezi proutky svazku, asi 3 cm od konce, 2-3krát obtočíte pod vyčnívajícím koncem svazek a pak pevně ovinujte vzhůru. Tenký konec zapleťte mezi proutky svazku.

 

Pak Vám pomocník podrží svázaný konec, Vy si svazek rozdělíte na 4 proutky do pravé, 4 do levé ruky, pěkně si je srovnejte, aby v každé čtveřici ležely proutky vedle sebe a začněte plést: Upleťte si pomlázku!

 

Horní proutek z pravé ruky, označený č. 1, vedete mezi proutky č. 2 a 3 v levé ruce, ohnete a vrátíte zase do pravé, ale naspod čtveřice, takže v levé jsou proutky, jak byly, v pravé se dostal nejhořejší proutek naspod obr. 2.

 

Stejně zleva: proutek č. 1 vedete středem pravé čtveřice, ohnete a přiřadíte zase vlevo naspod. Držíte opět v každé ruce 4 vyrovnané proutky, ale jejich pořadí od shora je 2-3-4-1 obr. 3. A dál opět zprava, horní č. 2 doprostřed mezi č. 3 a 4 v levé ruce, ohnout a zpět vpravo dolů, pak zase zleva horní proutek č. 2 doprostřed mezi č. 3 a 4 v pravé ruce, ohnout a vlevo dolů stále střídavě zprava a zleva.

 

Má-li být pomlázka pevná a skutečně čtyřhranná, musíte dobře utahovat, tj. držet zkrátka, co nejblíže místu pletení, nikoli daleko a jednotlivé proutky též "zkrátka" ohýbat a prsty přidržovat, aby neujížděly. A obě čtveřice proutků od sebe odtahovat. Proutky se vám nezmatou, pravé zůstanou vpravo, levé vlevo a spletené části nepovolí obr. 4.

 

Asi 5 cm před ukončením vložte mezi proutky slabý pevný provázek, dopleťte konce proutků, provázkem pevně ovažte a zatáhněte. Děvčata totiž obyčejně žádají, aby byla bita nejen slušně a odborně, nýbrž také hezky. Provlečte koncem žíly červenou stužku, pod kterou se skryje provázek, a zavěste na smyčku.

 

Veselé Velikonoce přeje čtenářka Jimas – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale pár jsme jich se synem a mužem upletli. Jeden držel, druhý pletl a třetí kontroloval. A ty mašle tam byly takySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles