Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V kůži kuřátka

20. 03. 2009 | Povídky, příběhy

Narodit se jako kuře rozhodně není žádná výhra. Potíže začnou hned, sotva se vyklubete. Tísníte se v líhni, samé pípání a pošťuchování… A k tomu ty Velikonoce. Nic horšího se mi stát ani nemohlo. A tak jsem se rozhodla, že uteču. Protože být kuřetem na útěku je rozhodně lepší, než být kuřetem o Velikonocích.

V nestřeženém okamžiku jsem se protáhla škvírkou ve dveřích líhně a frrr! přes dvorek a přes louku, zastavila jsem se až u takové veliké modré louže, abych popadla dech, když najednou… z té louže vykoukla podivná hlava! Nebyla to ani slepice, ani kohout, to já poznám, a dokonce ani kočka, kterou už jsem jednou viděla za oknem líhně.

„To je spěchu, to je spěchu,“ zamručela ta hlava hlubokým chraplavým hlasem. Jak jsem se potom dozvěděla, hlava patřila starému kaprovi, což je zvíře, které žije pod vodou a nemá vůbec žádné peří! A protože mi ten kapr byl docela sympatický, rozhodla se, že mu všechno vypovím. A tak jsem vyprávěla o líhni, o lidech, o Velikonocích, o tom, jak jsem utekla….

„A to já znám,“ zamručel zase kapr, „to není nic proti Vánocům.“ A pak mi vysvětlil, že být kaprem o Vánocích, to je snad ještě horší, než být kuřetem o Velikonocích. Totiž ty Vánoce, to jsou svátky klidu a míru, a ty svátky klidu a míru pro toho chudáka kapra znamenají, že ho klepnou paličkou rovnou přes zobák a on skončí na stříbrném podnosu obložený citróny. Já sice nevím přesně, co je to ten citrón, ale musí to být něco strašného, když se toho ti kapři tolik bojí.

„No jo,“ povídám na to kaprovi, „jenže o Velikonocích jedí lidé hodně vajec. Vůbec s nimi různě všechno zdobí, a zdobí i ta vejce, kterým se pak říká kraslice. A z toho právě vznikají všelijaké nepříjemnosti. Třeba jako zrovna mně. Když jsem byla ještě vajíčko, tak mě obarvili a pomalovali jako kraslici. A já jsem se jim vylíhnula přímo na proutěné velikonoční míse.“

„Já znala taky jednu, co se vylíhnula z kraslice,“ vypískla drzá moucha, která nad námi již notnou chvíli kroužila a určitě nás celou dobu poslouchala, „jenže toho ještě předtím, než ho jako vajíčko obarvili, chvilku povařili, takže je teď, chudák, trochu natvrdlej,“ zachichotala se a odletěla.
„Nic si z toho nedělej,“ ozval se kapr, „stejně špatně jsou na tom… třeba zajíci. Ti jsou také symbolem Velikonoc.“ A pak mi kapr vysvětlil, že zajíc není vůbec žádný čokoládový, jak jsem ho viděl, ale že běhá a skáče, úplně jako já, a na hlavě že má dvě dlouhá brka, kterým se říká uši. No… to tedy nevím. A hlavně jsem nikdy neslyšela, že by ty zajíce někdo vařil natvrdo a lepil na ně obrázky.

Kapr zakoulel očima a ponořil se zpátky do vody (já osobně si myslím, že by to s tou vodou neměl tolik přehánět, protože celou dobu lapal po vzduchu), a tak jsem šla dál a pořád jsem myslela na ty Velikonoce. Trochu se mi stýskalo, trochu jsem měla hlad, ale dívala jsem se na tu modrou oblohu, na sluníčko a na tu zeleň všude kolem a najednou mě napadlo, že být kuřetem o Velikonocích vlastně není tak úplně k zahození, protože Velikonoce jsou také svátky jara, a pak mě taky napadlo, že jsem ráda, že jsem se narodila právě o těch Velikonocích, a že nic lepšího se mi nemohlo stát.

Autor: Mamdaska



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !