Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vajíčko, symbol Velikonoc

20. 03. 2009 | Zvyky a tradice

Příroda se probouzí ze zimního spánku, v zahradách kvetou sněženky, bledule, krokusy, keře zlatého deště a kočiček. S nimi přichází i jaro. První jarní svátky - Velikonoce. Domov voní čistotou a čerstvě napečeným pečivem. Ve vazách jsou rozkvetlé větvičky kočiček a zlatého deště, stoly zdobí malovaná vajíčka.

Tradice barvení a malování kraslic pochází ze starobylého zvyku, který se vyvíjí po staletí. Vajíčko, ze kterého se vylíhne po určité době živý tvor, vzbuzovalo velkou úctu. Proto se stalo vajíčko na jaře symbolem jara, slunce, plodnosti a lásky.

Velikonoční vajíčka se malují poslední týden před Velkou nocí. V dobách minulých využívali lidé barvu přírodní. K oblíbeným barvám patřila žlutá, zelená a černá. Žlutá barva se získávala ze šafránu, vařením kmínu, cibulových slupek a lipového čaje. Zelená barva z mladé trávy, jetele, rozmarýnu a petržele. Černá barva vařením kávy. I v dnešní době se někteří lidé vracejí k barvení vajíček přírodními barvami.

Vajíčko patří právem po staletí k symbolům lásky a věčnosti. Velikonoční svátky patří k nejkrásnějším svátkům v roce.

Autor: Marta



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !