Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce dříve

4. 04. 2009 | Velikonoce ve světě

O Velikonocích v roce 1609 byl objeven v Tichém oceánu nedaleko chilského pobřeží ostrůvek, nazvaný podle doby objevení Velikonočním ostrovem.

V některých zemích je oblíbená zvláštní velikonoční hra podobající se kulečníku. Místo koulí se však srážejí červeně natřená vejce. Prohrává ten, jehož vajíčko nejdříve praskne.

K lidovým oslavám na Balkáně patřily ohňostroje a kolonáda.

V Sedmihradsku čekali mladí muži před domovy svých děvčat s vědry plnými vody. Jakmile se objevila, stříkali na ně vodu tak dlouho, dokud se nevykoupila vajíčky.

Rumunští cikáni donedávna na Velikonoční pondělí ověnčili vrbu a chlapec oděný zástěrkou z listí zatloukl do stromu tři hřebíky. Pak byl tento hoch, zvaný Železný Jiří, za zpěvu hozen do vody. Věřilo se, že tento obřad usnadní zúčastněným těhotným ženám porod.

K neodmyslitelným velikonočním znakům patří odjakživa i zajíc. Proč právě zajíc? Zajíc byl ve starověku symbolickým obrazem životní síly, zdraví a plodnosti. Vždyť jeden pár dává každoročně život asi 15 potomkům. Skeptici ale nabízejí prozaičtější důvod. Zajíc se stal symbolem Velikonoc proto, že v 16. století jednomu pekařskému mistru z Ladenburgu vyšlo z pece velikonoční kůzle s příliš velkýma ušima.

V židovském náboženství je pesach, sedmidenní, každoročně se opakující svátek na památku legendárního odchodu Židu z Egypta. Vyvinul se z původních slavností spjatých se začátkem zemědělských prací. V předvečer svátku se upekl roční beránek, jehož maso se na hostině pojídalo s macesy - tenké plátky z nekynutého těsta.

Autor: Jessynka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky internetu mám spoustu poznatků, hodně lidem dnes schází znalosti o tradicích, zvycích a životu dřív, tak jako do hloubky, ne s pohledu dějepisu, ekonomiky a pod.
Obrázek uživatelky
profil
děkujiSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles