Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce - podoba tradic a zvyků ve světě

20. 03. 2009 | Velikonoce ve světě

V anglosaských zemích nosí malovaná čokoládová vajíčka a jiné drobné dárečky velikonoční zajíc. Dárečky pak schovává na různých místech v domě, nebo na zahradě.

Ve Francii v době Velikonoc oněmí kostelní zvony, které dle tradic odletěly do Říma, aby tam byly požehnány a posléze se vrátily nazpátek i s vajíčky a drobnými sladkostmi pro děti. Všechny dobrůtky spadnou do zahrad, kde je děti odpoledne hledají. Potom vajíčka vyhazují do vzduchu a snaží se je chytit.

Jinou Velikonoční hru zas hrají děti v Řecku, nebo v Rakousku - koulení vajíček. Vítězem je ten, kdo vajíčka dokutálí nejdál, nebo získá nejvíce vajíček protivníka.

Českým Velikonocím se nejvíce blíží slovenské. Zvlášť na česko-slovenském pomezí se tradice často prolínají. Pro Slovensko je typické symbolické koupání děvčat v místním potoku, aby byla po celý příští rok plodná a zdravá. Ve větších městech se dívkám dostane i pár kapek voňavky a jsou narozdíl od českých dívek ušetřeny vyšlehání pomlázkou.

A v silně katolickém Polsku jsou Velikonoce nejdůležitějším svátkem roku. Lidé si nosí do kostela požehnat košík s vajíčky, chlebem se solí a pepřem a klobásami. Nechybí polévání vodou a mrskání vrbovou větvičkou.

Oslavy Velikonoc pro všechny křesťany znamenají oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A pro ty ostatní třeba oslavu jarního slunovratu a jara vůbec.


Autor: Embi

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jiný kraj,jiný mrav,ale jsou si ty tradice podobné!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, dozvěděla jsem se i něco nového. Přeji hezké svátky všem čtenářkám Chytré ženy ! Zdraví Blabou
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a zajímavý článek o velikonocích.O některých velikonočních zvycích ve světě vím.Ale jsem ráda,že díky tomuto článku jsem se dozvěděla o zvycích které jsem nevěděla.Je to velice pěkně napsáno.Autorka článku si dala záležet.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a zajímavý článek.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článeček o velikonočních zvycích v jiných zemích. Myslím, že zvyky jsou podobné našim zvykům. Třeba takový zvyk jako je ve Francii, že odpoledne děti sbírají dobrůtky, v zahradách. Naše babička, tak dávala velikonoční vajíčka do trávy a děti si je né odpoledne ale dopoledne hledají. Sice je nevyhazují do vzduchu, spíše je hned spořádají. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles