Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce předčí Vánoce

1. 04. 2012 | Zvyky a tradice
Jak je to možné? Je to tak. V zemích, kde vyznávají pravoslaví, jsou Velikonoce vlastně nejvýznamnějším a nejdůležitějším svátkem věřících. U nás je všechno více komerce, velikonoční zajíčci a vajíčka z falešné čokolády jsou v supermarketech už  málem hned po Vánocích.

Tradice pravoslavných Velikonoc jsou staré, lidé se na ně chystají dlouho a velmi důkladně. Taky se např. v Rusku připravují  typické velikonoční pokrmy a ozdoby. Lidé si dávají vzájemně i dárky. Někdy se dokonce dávají i na hroby blízkých.

Pečou se tzv. kuliče, sladké pečivo poněkud připomínající naše mazance, mají ale čepici z polevy, která může být dále zdobena nebo je na vrcholu i svíčka,  v oblibě jsou i tvarohové moučníky, které mají  určený tvar, ale dají se zformovat při troše šikovnosti i bez formy. Uvnitř obsahují rozinky a podávají Velikonoce předčí Vánocese nakrájené jako řezy,  protože vypadají jako zvláštní věže či pyramidy, říká se jim , což pak ještě uvedu, podle celého období pascha.

Lidé se obdarovávají barvenými vejci, ta jsou taky jako u nás symbolem plodnosti. Po slavnostní bohoslužbě v chrámě, na níž se stále dokola opakují slova o Kristově vzkříšení - vstal z mrtvých Kristus, smrt smrtí překonal a jsoucím ve hrobech život daroval, se věřící třikrát vzájemně políbí se slovy Kristus vstal a odpovědí je Vskutku vstal. Na mši jsou svěceny velikonoční pokrmy, které si lidé donesli s sebou. Velikonoční hody nastávají až po návratu z bohoslužby. Té předcházel dokonce průvod kolem chrámu, který se třikrát obchází.

Velikonočním svícím se u nás také říká paškál, pro Velikonoce mají pravoslavní slovo pascha, původ je latinský, ve Francii je to obdoba / les / Paques, nejdůležitějšímu dni celého 39 dnů trvajícího období, velikonoční neděli, se v ruštině říká dodnes voskreseňje, protože rusky se vzkříšení řekne voskresenije. Obdobné je to i v jiných jazycích.

Ráda bych se vrátila ještě k oblíbeným barvám velikonočního času. Kněžská bohoslužebná roucha jsou ve světlých barvách. Velikonoční vejce bývají často červená. Podle legendy prý Máří Magdaléna, která šla oznámit římskému císaři Tiberiovi, že Kristus vstal z mrtvých, nesla, jak bylo žádoucí, císaři dárek, a to bílé slepičí vejce coby symbol nového, dalšího života.
Když císaři sdělila zprávu o Kristově vzkříšení, Tiberius posměšně řekl, že to je tak pravda, jako je pravda, že by bílé vejce v její ruce zčervenalo. Ale ani to nedopověděl a stalo se - vejce zčervenalo.

V pravoslaví není známa pomlázka jako u nás či polévání vodou. Zato mají pro postní čas zajímavá pojmenování jednotlivých dnů, třeba přívlastky sýrový nebo masový znamenaly, že se nesměly tyto potraviny jíst.

I když se např. v sovětském Rusku tradice pravoslaví vymycovaly, žijí a přetrvávají, kuliče se vesele pečou ve vesnicích i ve městech dodnes.
Takže veselé Velikonoce i vám všem .XB ! / pokud některé umíte azbuku, tak je to začátek velikonočního pozdravení v pravoslaví- Christos voskres!

Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jen malá poznámečka. Voskreseňje se říká každé neděli nejen té velikonoční.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
A pekne napsane! azbuku po roce skolni rustiny po tolika letech uz bohuzel neumim,je to skoda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles