Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce v Evropě

17. 03. 2015 | Velikonoce ve světě
Na Velikonoce se připravuje každá země po svém. V Londýně se pořádají hony za vajíčky, v Berlíně věší na stromy kraslice, v Paříži pojídají čokoládu, ve Vídni pořádají nejlepší evropské velikonoční trhy a v Budapešti jsou ženy kropeny vodou. Využijte prodlouženého víkendu a odhalte, zda i jinde ve světě jsou Velikonoce tak krásnými svátky, jako u nás.

Velikonoce v Londýně aneb hon za vejci

Jak slaví Velikonoce Britové? Děti hlavně sportem! Čokoládová vajíčka tady přináší velikonoční zajíček, a protože chce, aby si malí nezbedníci čokoládu zasloužili, ukrývá jim sladkosti na zahradě. Úkolem dětí je rozluštit, kde se sladké dobroty ukrývají.  
Co v Londýně na Velikonoce zažít:
Každoročně se tady koná hned několik soutěží v hledání vajíček. Navštívit je můžete při EasterEggTrail v Fenton House, EasterEggHunt v Battersea Park Zoo (28. – 29. března 2015) nebo Easterduckhunt v LondonWetland Centre (28. března – 12. dubna 2015).

Speciální velikonoční program nachystali v DiscoverChildren's Story Centre (3. – 17. dubna 2015), kde mohou děti poznat autory a ilustrátory svých oblíbených pohádek.
- Během jarních prázdnin si nejmenší postaví dům z papíru v Museum ofChildhood (30. března – 10. dubna 2015).

Velikonoce v EvropěVelikonoční pochoutky: Na Velký pátek si dejte tradiční teplé křížové bochánky, které chutnají po muškátovém oříšku a sušeném ovoci. Britové jim říkají „Hot CrossBuns“. A kde je můžete ochutnat? Jděte za vůní skořice až do Upper Street, kde se nachází pekařství Euphorium, ve kterém najdete jedny z nejlepších bochánků v celém Londýně.

Velikonoce v Berlíně, to je  jedna velká párty!

První dubnový týden je Berlín doslova nabitý velikonočními akcemi. Ať už máte chuť na koncert, výstavu či tradiční akce, vašemu přání bude v jakémkoliv případě vyhověno. Víte, co by se mohlo ukrývat pod pojmem Osterstrauch? Jedná se o jednu z typických velikonočních aktivit Němců, kteří každoročně na jaře věší vlastnoručně nabarvená vejce na keře a stromy zdobící parky a zahrady napříč Německem.

Co v Berlíně na Velikonoce zažít:

Mezi takzvané highlighty oslav jara zde patří hledání vajíček v BritzerGarten (5. dubna 2015). Dejte svým nohám po celodenní chůzi chvíli volno, zatímco děti budou zběsile běhat po zahradě a soutěžit v tom, které najde více vajíček. V nedaleké kavárně si můžete navíc dát skvělou kávu, která vás zaručeně nakopne k další okouzlující procházce Berlínem.

Všichni rytíři, kejklíři a tanečníci se sjíždějí do ZitadelleSpandau na Rytířský festival (4. – 6. dubna 2015), aby se zde střetli ve středověkých bitvách a turnajích. Nebudou chybět ani akrobatické kousky a zábava pro nejmladší účastníky.
Velikonoční oslavy se konají i v Düppel Museum Village (28. – 29. března, 3. – 6. dubna 2015). Děti si nabarví velikonoční vajíčko, dospělí ocení tradiční domácí klobásy.

I během svátků je třeba se vzdělávat. Co takhle vyzkoušet komentované velikonoční prohlídky v Muzeu přírodovědecké historie v Invalidenstraße (2. – 6. dubna 2015). Pozdravte obrovského ledního medvěda i gigantického, 13 metrů vysokého brachiosaura.

Slavnostní tóny zazní během varhanních koncertů Johanna Sebastiana Bacha, Franze Lista a Richarda Wagnera v KonzerthausBerlin (4. a 6. dubna 2015)

Velikonoční pochoutky: Na Zelený čtvrtek si zde dejte polévku ze sedmi bylin, jejímiž ingrediencemi jsou špenát, petržel, pórek, pažitka, pampeliška a také nesmí chybět šťovík. Je to opravdová lahůdka a narazíte na ni na velikonočních trzích. Na Velký pátek je maso zakázáno, a tak se musíte spokojit s rybou. Po masovém půstu je neděle dnem, kdy se naopak masu holduje. Němci dávají přednost hlavně jehněčímu.

Velikonoce v Paříži ve znamení delikates

Francouzi jsou známí svou láskou k jídlu, a jak jinak oslavit příchod jara než dobrým jídlem? Mezi dobroty, na které se vám budou sbíhat sliny, patří hlavně čokoláda.

Co v Paříži na Velikonoce zažít:

Chcete-li se podívat do historie čokolády, navštivte Choco-Story. Muzeum pořádá speciální velikonoční program, na kterém si děti i dospělí zahrají na Karlíkovu továrnu na čokoládu. Vyrobit si můžete velikonočního zajíčka či vajíčko.

Další zastávkou během putování za čokoládou je obchod Fauchon, jehož majitelé si od roku 1886 vybírají cukráře, kteří patří k profesionálům svého oboru. Za ochutnání tady stojí snad všechno a místní cukráři navíc vytvářejí gigantické výtvory s velikonoční tématikou.

Armádu tučňáků, kteří se rozplývají na jazyku, dokáže z čokolády vytvořit cukrář Patrick Rogers. Při pohledu na velikonoční výkladní skříně jeho cukrárny budete mít pocit, že jste se právě ocitli v galerii umění.

Velikonoční pochoutky:
K Velikonocům neodmyslitelně patří také vajíčka, která nemusí být ukryta jen na zahradách, ale můžou se skrývat i ve vašem talíři. O víkendu si v Paříži zajděte na pozdní snídani či brzký oběd tzv. brunch do restaurace, kde vejce hrají hlavní roli – do Eggs& Co. Každým rokem tady připravují speciální velikonoční menu!

Velikonoce v EvropěTradiční velikonoce ve Vídni

Rakouská metropole si v tradiční velikonoční atmosféře libuje. Téměř na všech vídeňských náměstích jsou trhy, kde je možné pozorovat řemeslníky a ochutnat sezónní speciality.

Mezi ty, které Češi pravidelně navštěvují, protože jsou prostě nejlepší, patří trhy před zámkem Schönbrunn (21. března – 6. dubna). Stačí jít za vůní květin, protože na vás čeká bohatá květinová dekorace, ale také výrobky z keramiky, dřeva, program pro děti a kulinářské delikatesy z celého Rakouska.
Ve starovídeňském stylu jsou velikonoční trhy na Freyungu (20. března – 6. dubna 2015), kde vypukne vajíčkové šílenství. Na jednom místě totiž uvidíte na 40 000 vajec a kraslic.

Velikonoční slavnosti budou rovněž probíhat v Prateru (5. dubna 2015). Kromě „řetízkáče“ si můžete vychutnat program s živou hudbou, divadelními i kouzelnickými představeními a nebude chybět ani již tradiční velikonoční průvod.

Velikonoční pochoutky:
K vídeňským trhům patří kančí, šťavnatá šunka, knedlíky s vejci a Osterpinze– sladké bochánky z kynutého těsta. Mlsné jazýčky své chuťové pohárky uspokojí pečenými jablky nebo třeba oblíbeným pokrmem císaře Františka Josefa I. – trhanci.

Krojované Velikonoce v Budapešti

Festival, který oslaví příchod jara, se bude i letos konat v okolí Budínského hradu. Lidové vystoupení v krojích, řemeslnou výrobu i přehlídku zdejších tradic můžete spatřit na jarmarku v Budapešti. Jak Maďaři slaví Velikonoce, je možné poznat v Muzeu Etnografie, kde můžete také spatřit umění maďarského folklóru. Na tomto místě proběhne i speciální velikonoční program pro děti a jejich doprovod.

Tradice se v Maďarsku dodržují se stejným nadšením jako u nás v Čechách. Kdy jindy v roce mohou muži své ženy polévat studenou vody, aniž by jim za to dámy vyčinily? A navrch k tomu pánové ještě dostanou sladkou odměnu v podobě čokolády. Co se sluší o Velikonocích v Maďarsku pojídat? K jídlu, které ve velikonočním menu nesmí chybět, patří uzená šunka, vařená vejce, bramborový salát a velikonoční pečivo.

Zdroj: Eurolines


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !