Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

VELIKONOCE ve Španělsku

12. 04. 2014 | Velikonoce ve světě

Velikonoce jsou hlavním španělským svátkem, celé Španělsko zachvátí náboženská horečka. Předzvěstí Velikonoc jsou procesí o Květné neděli, tato procesí vyjadřují to, co se pojí s Utrpením Ježíše Krista – čili smutek, pohnutí a bolest. V době mezi Květnou nedělí a Božím hodem velikonočním se ocitá na ulicích množství pozlacených nosítek se sochami. Lidé často zpívají sborově úryvky písní, které velebí Pannu Marii nebo Ježíše Krista.

Ráno na Velký pátek jsou z kostelů vynášeny sochy Virgen de la Macarena a Virgen de la Esperanza /naděje/. Tyto obřady jsou mnohdy provázeny emocionálními projevy. Mezi ceremoniemi na severu – nejslavnější se konají ve městě Valladolid /o Velkém pátku procesí s 28 různobarevnými sochami, představujícími výjevy z Kristova umučení/ - procesími a ceremoniemi na jihu, kupř. v Seville, Málaze a Murcii jsou drobné rozdíly. Seveřané prožívají Svatý týden téměř jako tragedii, což je dáno jejich mentalitou – jsou rezervovaní a velmi lpí na tradici. Naproti tomu kupř. v Seville mají obřady téměř radostný charakter, je to důsledek emocionální  a extrovertní povahy Andalusanů.

velikonoceNejpůsobivější procesí jsou pořádána v Elche /jižně od Alicante/ - toto město je ze tří stran obklopeno lesem z více než třísettisíc palmových stromů,/les byl údajně založen Féničany již 300 let př.Kr./ Z těchto vybělených palmových listů se pletou krásné a nápadité sochy. Náboženské spolky v celé zemi - bratrstva - v různých kostýmech nesou ulicemi měst různé obrovské sochy, které znázorňují Pannu Marii, Krista nebo Umučení Ježíše Krista. Tyto sochy jsou v procesích doprovázeny lidmi, převlečenými za biblické postavy nebo kajícníky ve vysokých bílých kuželovitých kápích jen s průzory pro oči. Celý šat je taky bílý /velmi mi to připomíná oděv KuKluxKlanu/. V některých městech se odehrávají scény pod širým nebem na motivy Ježišova umučení. Někde lidé s sebou táhnou těžké kříže, občas je možno vidět i velmi starý rituál sebemrskání.

V období předvelikonočním před začátkem půstu je možno se pobavit v ulicích měst karnevalem s radostí nad blížícím se koncem zimy. Největší karnevaly se konají na Tenerife v městě Santa Cruz. Je to jeden z nejznámějších evropských karnevalů, je mimořádnou slavností v ulicích a nádhernou podívanou pestrých převleků a latinskoamerické hudby. Karneval začíná volbou královny slavností a vyvrcholením je masopustní úterý, načež na Popeleční středu se pořádá velký „pohřební“ průvod sardinky. Tato velká napodobenina sardinky, představující zimu - se uloží obřadně nebo spálí. Karnevaly se taky konají na ostrovech Lanzarote a Gran Canaria. Dříve – za Frankova režimu – byly karnevaly potlačovány a zakazovány, údajně kvůli nevázanosti, prostopášnosti a povrchnosti. Protože se slaví Velikonoce již od čtvrtka do pondělí, vzniká dlouhý víkend, zvaný „puente“ – můstek. Mnoho lidí k tomu přidá pár dní dovolené a setkávají se s příbuznými, nejčastěji v letoviscích, kde se pak v širokém rodinném kruhu i s přáteli baví u dobrého jídla a vína. Vloni kupř. vznikl „velikonoční most“ dlouhý 9 dní. V restauracích se podávají obvyklé pokrmy typické pro všechny svátky - tj. široká škála ryb a mořských plodů, přímořská letoviska zažívají „týdenní malou sezónu“.

Obvyklým velikonočním pokrmem je velikoční pečeně - Roscon de Pascua. V rodinách se peče velikonoční věnec nebo bochánek ze sladkého těsta jako na rohlíky, vtlačují se do něj barvená vejce, uvařená na tvrdo. Každý věnec nebo bochánek má v sobě malého plastového panáčka, kdo ho ve své porci najde, ten bude mít štěstí. V obchodech se dají koupit na tvrdo vařená barvená vejce a na trzích krátké pomlázky upletené z bambusu, tyto však slouží pouze jako dekorace obydlí. Rodiny mezi sebou navzájem obdarovávají děti čokoládovými vejci a zajíci a těší se z toho, že se mohly opět setkat a strávit spolu příjemné chvíle. Vzájemná pospolitost a soudržnost rodin je pro španělský lid typická.


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na stránkách autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík ani nevis, jak jsem si oddechla pri zjisteni, ze mne - starou babu s obema znicenymi kyclemi - uz nikdy nikdo nebude prohanet ani v pokoji kolem stolu,ani nikde jinde.Sice,pokud bylo mozno,jsem se"zasivala",protoze tento pohansky zvyk povazuji za zverstvo,ale-V rodne visce prvniho manzela mne jeste pred svatbou vhodili do rybnika jeho bratri,kteri s rozkosi,muzum vlastni,slehali jalovcem a to vydatne!Pak v Ostrave jsem po cela leta pachla na hony ruznymi/vetsinou ruskymi"TFUJ"/vonavkami a po prestehovani na uplny zapad republiky jsem si taky nijak nepomohla.Na vesnici byl velky rybnik/a vztahy mezi sousedy pratelske/a bylo nemyslitelne nenechat se aspon trosinku slehnout a nenalit potom palenku. Syn taky vzdy pritahl kamarady,hecovali se,kdo bude mit vice vajicek a drobnych.A na zaver i ten "bavorak",jenz tento zvyk vubec neznal,se velmi rad pripojil a pletl si pomlazku z vrboveho prouti celych 13 roku.Neznam zemi s tak strasnymi zvyky,snad jeste na Slovensku?A nenavidim opilce!
Obrázek uživatelky
profil
Hezky jsi vystihla španělskou mentalitu a zvyky.
Obrázek uživatelky
profil
O velikonocích se taky setkáváme s rodinou, ale jen doma . Do přímořského letoviska to máme příliš daleko.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné a moc zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles