Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce ve světě

24. 03. 2009 | Velikonoce ve světě

Ahoj milé chytré ženy,


nedávno jsem četla v jednom časopise, jak vůbec slaví Velikonoce i v jiných zemích a docela mě to zaujalo, proto se tu o to s vámi podělím.

Pro Italy mají Velikonoce velký význam. Symbolem italských velikonoc je holubice. O svátcích jara pak po celé zemi pečou dorty právě ve tvaru holubic.

V Řecku barví Řekové vajíčka pouze na červeno. Tato barva totiž symbolizuje obnovu života, ale také představuje krev ukřižovaného Ježíše Krista.

Francouzi hrají velikonoční rybu, hříčku, při které si mezi sebou nenápadně připevňují na záda papírovou rybu. Děti vyhazují vajíčka do vzduchu. Vítězí ten, jehož vajíčko dopadne na zem poslední :)

V Anglii jsou specialitou palačinkové závody. Ženy v kostýmu běží s pánví s rozpáleným tukem a palačinkou. Nejen že musejí dorazit do cíle v co nejkratším čase, navíc musí v letu třikrát palačinku otočit.

Přestože v Polsku dodržují podobné tradice jako v ČR, velikonočního beránka tam nenajdete. Ochutnáte však velikonoční koláč mazurek plněný marcipánem, ořechy, čokoládou, mákem nebo marmeládou a zdobený čokoládovými kytičkami či marcipánem.

Kdybych si z těchto zemí měla vybrat, co bych chtěla zažít, asi bych chtěla ochutnat polský mazurek, protože marcipán mám opravdu ráda a závody s palačinkou na pánvi by mohly být velice zábavné :) ale není nad to utíkat před chlapci s pomlázkou :)

Co se týče pomlázky, napíši Vám sem i pár zajímavostí o ní :)

Slovo pomlázka je téměř nemožné přeložit do jiného jazyka, protože nikde jinde než v ČR neexistuje. Podle psychologického výkladu je velikonoční mrskačka symbolem oplodňování. Pomlázka údajně symbolizuje mužský penis. Vajíčka jsou zase symbolem ženské plodnosti. Pomlázka se odedávna plete z vrbového proutí. Vrba má totiž nejvíc jarní mízy. Kdo dostane našleháno vrbovou pomlázkou, bude prý po celý rok čilý a zdravý :)

Takže ženy, určitě se dejte na velikonoce vyšlohat, ať nám  zdraví slouží :)

A jeden recept pro vás na závěr: Veselé zaječí čumáčky

Počet kusů 25, potřebujete: 360 g sunarky (dětské kaše), 250 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lzíče práškového kakaa, 250 g másla, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 80 g strouhaného kokosu, 30 g loupaných mandlí, 25 barevných bonbonků (maličkých), 10 g čokolády, papírové košíčky

Postup: 1) Do mísy nasypeme sunarku, na ni prosijeme moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr a kakao a vše promícháme. Změklé máslo nakrájíme na malé kousky. Máslo, vejce a rum přidáme do mísy a uhněteme vláčné těstíčko. 2) Z připravené hmoty tvoříme malé kuličky (o průměru asi 3 cm), které obalujeme v kokosu a vkládáme do papírových košíčků. Mandle podélně rozpůlíme a zapíchneme do kuliček jako ouška. Z barevných bonbonků uděláme čumáčky a rozpuštěnou čokoládou namalujeme oči. Uložíme do chladničky a necháme dobře ztuhnout.
Doba přípravy 40 minut :)

Všem Vám přeji dobrou chuť a krásné vymalované Velikonoce!

Autor: Aiginka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !