Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční menu z roku 1929

11. 04. 2009 | Historie
Zelený čtvrtek nám připomíná příchod Velikonoc. Podávat by se měl dušený špenát, alespoň to říká tradice. Velikonoce jsou křesťanskými svátky, které oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Prapůvod tkví v oslavách přicházejícího jara a nového života, symbolem jsou malovaná vajíčka. Během Velikonoc se vaří různé speciality, přinášíme vám proto recepty našich babiček, které mohou být zajímavou inspirací pro tyto dny.

Bezradně jsem listovala knihami své prastaré zděděné knihovny. Najednou mi přišla do ruky kniha ze všech nejvzácnější. Vlastně to není klasická kniha, ale 80 let stará ručně psaná kniha předpisů rozpočtů, jak stojí zlatým písmem na jejích deskách, se jménem Máňa Malinová 1929. Receptář, který psala, jako mladé šestnáctileté děvče, babička mého manžela, když studovala rodinnou školu, jak se na dceru z lepší společnosti slušelo a patřilo.

S úctou listuji zažloutlými stránkami popsanými krasopisem…

V babiččině třídě bylo 26 děvčat rozdělených do dvou skupin a ta si každý den vařila oběd a nějaký ten dezert. Napadlo mne: Co asi obědvala děvčata na Velikonoce roku 1929 a kolik je ten oběd stál na osobu? Pak mi ale došlo, že děvčata slavila Velikonoce doma s rodinami, ale nacvičovala na ně předem. A našla jsem jidášky, velikonoční mazance, zapékané kopřivové nádivky i pečené husičky. Dokonce celá menu s podrobným rozpisem nákupu a rozpočetem ceny na jednu osobu. Když babička ještě žila, řekla mi, že se někdy s děvčaty domluvila a celý den psaly schválně chyby. Já je v přímých přepisech proto pro autentičnost ponechávám.

Mazanec, o kterém se píše v babiččiných zápiscích, se peče na Bílou neděli. Je symbolem slunce a zadělává se ze stejného těsta jako vánočka. Kulatý tvar se znamením kříže přetrvává dodnes. Ve starých receptářích, jako je ten babiččin, se můžete setkat i se slanou variantou pod různými názvy: Baba, babůvka, plecovník, šoldr, svěceník.


Nejprve jak peču babiččin mazanec já:

Složení:
1 kg polohrubé mouky
220 g tuku
220 g cukru
4 žloutky
60 g droždí
téměř 1/2 l mléka
trochu citrónové kůry
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky mletého fenyklu
40g rozinek
10g soli
navrch 70 g mandlí a půl vejce na potření

Příprava:
Mouku dáme do větší mísy, uprostřed uděláme velký dolík, do něj nadrobíme droždí a zasypeme 40 g cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme čtvrthodinku kynout. Potom postupně vařečkou (nikdy rukou) vmícháme další mléko, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, sůl, koření, rozinky, citrónovou kůru, fenykl a vanilkový cukr. Pomalu vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit ke stěnám mísy. Můžeme ho lehce zaprášit moukou, pak mísu přikryjeme čistou utěrkou, aby neosychalo a dáme na teplé místo pomalu kynout. Nejlépe k topení, kde je teplota kolem 22 °C. Když těsto vykyne asi na dvojnásobek zadělávaného množství, tak ho můžeme trošku poobrátit a nechat znovu kynout. Když hmota znovu vykyne na dvojnásobek, tak jí rozdělíme na dva bochánky a uložíme na tukem vymazaný plech, nebo pečící papír a necháme ještě trochu kynout, než se nám rozehřeje trouba na 250 °C. Pak je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými oloupanými mandlemi. Do středu vykynutých bochánků můžeme nožem udělat malý křížek.

A konečně dáme do trouby. Po 10 minutách ztlumíme teplotu na 200 °C pečeme ještě asi 30-45 minut. Jestli jsou mazance upečené, poznáme, když do nich několikrát píchneme špejlí. Na špejli by nemělo zůstat těsto – pak je mazanec upečený. Dírkami od špejlí vyjde přebytečná pára, tak nám nespadnou. Pak už je jen dáme odpočinout do utěrkou vyložené ošatky a necháme vychladnout.


Dalším zajímavým velikonočním pečivem z bílé mouky jsou jidášky. Což jsou vlastně ze zbytků těsta a medu válečky, figurky lidí a zvířat pečené k potěše dětem. Nebo ve formě stočených válečků, symbolizujících provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

A na jidášky takto..

Složení:
40 g droždí, ne plný hrnek mléka, 2 lžíce cukru, 2 žloutky, 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g tekutého medu, špetka soli, vejce na potření a med na pomazání.

Příprava:

Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme, až se nechytá nádoby ani vařečky a necháme kynout. Vykynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a vykrajujeme kolečka. Klademe na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, špejlí nebo vidličkou několikrát propíchneme. Necháme ještě na plechu asi 20 minut kynout a upečeme v předehřáté troubě. Před podáváním mažeme medem.


A teď už se vraťme k babiččině receptáři, ponecháváme gramatické chyby pro originalitu.

Zjistila jsem, že v rámci velikonočního menu děvčata pekla husu s houskovým knedlíkem, zelím a jako dezert bonbony ze zbytků z předešlého pečení. Samozřejmě pekla v jiný den i jidášky a mazance.Jelikož jsem našla i sešit s popisy domácích zvířat, jak se vyučovalo na rodinné škole r. 1929, tak se s vámi ráda podělím o to, co se učilo o huse:

Husa domácí je pták užitečný pro maso, peří, sádlo. Husa domácí bývá barvy bílé.Husa divoká je stejně velká jako husa domácí. Přiléhavé peří jest popelavě šedé. Na hřbetě poněkud hnědé, zobák oranžový, nohy bledě červené, zobák u kořene vyšší než široký dopředu se zužuje. Husa žere hlemýždě, červy, hmyz a jeho larvy, žáby, ryby a zrní. Křik husy slabé kýhání….Tak toliko o husách.

Rozpočet velikonočního menu z babiččina receptáře…..

Polévka:
Zbytek masa, sůl koření … 50 haléřů.
Pečené husy
Husa, sůl, kmín … 142 Kč 50 haléřů.
Knedlíky
1 a 1 kg mouky… 3 Kč 40 haléřů
3 vejce … 3 Kč 50 haléřů, sůl, lžíce sádla, dohromady…. 7 Kč 70 haléřů
Kyselé zeli
1 a 1 zeli … 3 Kč 40 haléřů
10 dkg cukru, sůl, kmín
cibule 2 lžíce mouky … 50 haléřů
z husy omastek … 50 haléřů
dohromady … 4 Kč 90 haléřů
Bonbony
1 kg oříšku … 6 Kč
zbytek polev
5 dkg zavařeniny … 3 Kč
vanilka … 1 Kč
1 kg cukru krystal … 50 haléřů
10 dkg kávy cikorka … 1 Kč
papírové košíčky
dohromady … 11 Kč 50 haléřů
Nudle
2 litry mléka … 4 Kč 40 haléřů
1 kg mouky … 3 Kč 40 haléřů
6 vajec … 6 Kč 60 haléřů
5 dkg másla
sůl, koření … 50 haléřů
sádlo na opek
slanina … 13 Kč
dohromady … 27 Kč 90 haléřů
Kompot
Jablka … 14 Kč
Citi syrub
Švestky
Dohromady … 14 Kč
Polévka
Husy … 143 Kč 50 haléřů
Knedlíčky … 7 Kč 70 haléřů
Zelí … 4 Kč 90 haléřů
Bonbony. … 11 Kč 50 haléřů
Nudle … 27 Kč 90 haléřů
Kompot … 14 Kč
209:13 = 16,10
Oběd na osobu: 16 Kč 10 haléřů

Jako příklad uvádíme tyto recepty z babiččina receptáře, ponecháváme gramatické chyby.
Kyselé zeli
Zeli opláchneme vař se soli velmi málo když je měkké přidej k němu do růžová cibulku zapraš moukou dle chuti a přidej cukru octa omastku zeli ještě povař dle chuti oprav.

Bonbony ze zbytku
Zbytek polev zbytek pečiva dle libosti strouh oříšku příchuť dej rumovou neb kávovou udělej hmotu která je tvárlivá je-li příliš suchá přidej zavařeninu. S těsta dělej kuličky do kterých můžeš vložit třešně nebo jiné ovoce když jsou tvary hotové polej polevou a když ztuhne vkládej do košíčku mohou se zdobiti půl vlaš. ořechu nebo čokol.polevou nebo jinou polevou. Doufám, že mi babička odpustí, že jsem neopravila chyby. Jak už jsem psala, dělala to děvčata ze šprýmu schválně. Snad vás mimochodem potěší, že se babička při zdravém rozumu a v plné síle dožila 93 let.

Mějte hezké Velikonoce!

ZDROJ: SOS

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je výborné a velice perfektně vše popsané!!
Obrázek uživatelky
profil
Určitě vyzkouším xD
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka