Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční trhance na Škaredou středu

28. 03. 2018 | Zvyky a tradice
Velikonoční svátky dle tradic začínají již ve středu. V letošním roce Škaredá nebo také Sazometná středa vychází na 28. březen. Neškareďme se a udělejme si báječné sladké trhance s jablky, které k tomuto dni patří, a vychutnejme si k nim moravské nebo české víno.

Název Škaredá středa nevznikl jen tak, měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá dle tradice z důvodu, že se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. A tak se usmívejte a vyzkoušejte naše chutné trhance s moravskými nebo českými víny.

Trhanec nasladko s jablíčkyŠkaredá středa


Co budeme potřebovat:
    • 2 jablka
    • 50 g rozinek
    • 240 g hladké mouky
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • špetka soli
    • lžička skořice
    • 1 vanilkový cukr
    • 400 ml plnotučného mléka
    • 4 vejce
    • máslo na pečení
    • moučkový cukr na posypání

Postup:
Smíchejte mouku, sůl, vanilkový, krupicový cukr a skořici. Přidejte žloutky, mléko a propracujte dohladka. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně vmíchejte do těsta. Nechte odležet a mezitím nakrájejte jablka na tenčí plátky.
Na pánvičce nechte rozpustit máslo, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte je rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte a opečte i spodní část. Trhanec natrhejte hranou obracečky a servírujte.

Tip sommeliera:
K velikonočnímu trhanci bych doporučil sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké.

Zdroj, foto: Vinařské centrum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !