Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční výstavy 2013

19. 03. 2013 | Zvyky a tradice

V letošním roce se k Velikonocům váží data 30. března - 1. dubna 2013 (Velikonoční pondělí). I když tyto svátky vznikly jako svátky křesťanské, už dávno se přenesly i mimo církev. S Velikonocemi je stále spojeno mnoho zvyků, přičemž nejčastěji dodržovanou tradicí je samozřejmě pomlázka na Velikonoční pondělí, i když tento zvyk má u nás různé podoby.

Tyto svátky máme spojené také s oslavou jara. Své příbytky zdobíme velikonočními věnci a jinými velikonočními dekoracemi, malujeme a barvíme vajíčka, pečeme beránky, perníčky a další velikonoční pečivo, připravujeme chutné velikonoční nádivky, příbuzným a známým posíláme velikonoční přáníčka (i když dnes většinou elektronická)...  Po dlouhé zimě vracíme do našich životů veselé barvy.

Na mnoha místech republiky se také konají velikonoční výstavy a trhy, kam můžeme přijít načerpat inspiraci pro své tvoření nebo se třeba jen pokochat krásou vystavených exponátů, případně některé také zakoupit. Pokud plánujete podobnou návštěvu, tady je pár tipů k návštěvě Velikonočních výstav 2013:


Velionoční výstavy 2013Velikonoční trhy 2013 v Praze

Do našeho hlavního města přinesou kouzlo Velikonoc každoroční velikonoční trhy, které se budou konat na třech nejznámějších náměstích: Václavském, Staroměstském a na náměstí Republiky. Na samotném Staroměstském náměstí si můžete vybrat tradiční české výrobky (kraslice, pomlázky, krajky, velikonoční dekorace a jiné) v 90 stáncích. Kromě nákupů ale  velikonoční trhy nabídnou i kulturní program, ukázky starých řemesel, zdobení kraslic, pletení pomlázek, výrobu svíček a dětem budou k dispozici dětské dílničky.  


Velikonoční výstava v Muzeu Mladoboleslavska

V Mladé Boleslavi už velikonoční výstava probíhá: zajít na ni můžete od 2. března do 4. dubna 2013 (mimo pondělí) do Muzea Mladoboleslavska. Návštěvníci se tu dozvědí spoustu zajímavostí o nejdůležitějších křesťanských svátcích v roce, o tradicích oslav Velikonoc nebo tu mohou obdivovat různé dekorace a předměty spojené s příchodem jara.

Veselé Velikonoce v muzeu Mělník

Regionální muzeum Mělník láká návštěvníky na výstavu „Veselé Velikonoce“, která představí historické velikonoční pohlednice ze svých sbírek a k vidění bude i unikátní sbírka forem na velikonoční beránky. Výstava probíhá od 1. března do 7. dubna 2013 a otevřeno je také denně kromě pondělí.

Velikonoční jarmark v Pardubicích

V Pardubicích můžete 23. března 2013 navštívit Velikonoční veselení, které proběhne na zámeckém nádvoří v sobotu 23. března 2013 2013 od 10 do 17 hodin.  Pro děti i dospělé bude připraven tradiční dobový jarmark s velikonočním sortimentem, bohatý kulturní program, dílničky pro nejmenší i soutěže nebo ohrádka s živými zvířátky. Potěší jistě i symbolické vstupné.

Velikonoční výstava Kraslice na cibulovém loži

Velikonoce v Žatci přiblíží výstava s názvem Kraslice na cibulovém loži. Regionální muzeum K. A. Polánka ji představuje od 7. března do 7. dubna 2013 a k vidění budou i kraslice ze pštrosích, křepelčích nebo husích vajec. Opravdovou raritou jsou kraslice vyšívané rybími šupinami. Součástí velikonoční výstavy bude ve dnech 25. - 29. března 2013 také Muzejní jarmaření, kdy je na každý den připraveno jiné zajímavé setkání i program.


Možná i vy víte o nějaké zajímavé výstavě u vás nebo ve vašem okolí a třeba se rádi o svůj tip také podělíte s ostatními. Všem přeji krásné velikonoční svátky!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nejde doSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nejde doSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velikonoční akce - jarmark, dílničky, výstava apod. proběhne od pátku do neděle i ve skanzemu v Kouřimi.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pro mne je to všechno z ruky
Obrázek uživatelky
profil
Tuto sobotu je výstava i v Častolovicích a u Dobrého v Hlinném. Jen to počasí se nám nějak chová, jak před vánocemi.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka