Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Velikonoční zvyky a symboly

20. 03. 2009 | Zvyky a tradice

Velikonoční tradice jsou  činnosti, které lidé dělají na Velikonoce již po staletí a staly se z nich tradice. O Velikonocích se chodí koledovat s pomlázkou, vrbovým proutkem nebo s březovou metličkou. Velikonoční koledy a vzájemné šlehání se udržuje po staletí v téměř stejné podobě.

Pomlázka

Pomlázka má různá pojmenování. Známe ji i pod názvy tatar nebo korbáč. Dalšími pojmenováními jsou koleda, mrskut či sekačka. Pojmenování pomihod pochází ze středověkého verše Pomni hody do provody a dále dynovačka či hodovačka zase podle velikonočních hodů, vínovačka nebo bínovačka podle toho, že se pomlázka někde splétala z pruhů vinné révy. Ale říká se jí i žíla, metla, šlehačka nebo švihačka.

Pomlázku dříve uměl uplést každý kluk. Pletla se ze tří, osmi, devíti a šesnácti pruhů, ale ty největší, které byly dlouhé až čtyři metry, byly ze šedesáti prutů. Pěkná pomlázka byla chloubou každého koledníka. Za vyšlehání dostali muži a chlapci od dívky drobné pohoštění: vajíčko a trochu rosolky, což byl sladký ovocný likér. Na pomlázku dívka uvázala barevnou pentli, která měla také svoji symboliku. Rudá stuha znamenala náklonost a lásku, modrá značila naději, žlutá odmítnutí a zelená stuha prozrazovala, že je chlapec u dívky oblíben.

Vejce

Dalším z velikonočních symbolů je vejce, symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat; důvodem pojídání vajec o Velikonocích byla zřejmě i skutečnost, že vejce se nesměla jíst v postním období.

Dekorace

Na velikonočním stole pěkně působí květináče s pažitkou nebo jinou zelení, do nichž umístíme nějaký ten symbol Velikonoc – velikonoční figurku, zvlášť když keramické květináče navíc vyzdobíme.


Autor: Natural

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
není za co děkovatSmajlík, ale jsem rád že je to zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
i já některé názvy nikdy, neslyšela, dík za rozšíření obzorů.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
některé jsem nikdy neslyšel
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles