Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výpočet data Velikonoc

19. 03. 2009 | Průběh velikonoc

Datum slavení Velikonoc (kdy si připomínáme ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale o tom až někdy jindy) se obvykle dozvíme z televize, popř. si ho přečteme v některém lepším kalendáři. Vždyť vypočítat toto datum je tak složité! Údajně se v tom motá jarní rovnodennost a prý i nějaký úplněk! No vyznáte se v tom?

Smutnou pravdou zůstává, že s výpočtem data, na které Velikonoce připadají, neřku-li s datem Popeleční středy, s níž začíná 40 denní předvelikonoční postní období,  mají nezřídka problémy i osoby k tomu nanejvýš povolané (náš farář patřil mezi ně), takže vám to zkusím v jednoduchosti vysvětlit…

Historické rozepře

Úplně na začátku se Velikonoce (kdy si připomínáme ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale o tom až někdy jindy) úplně jednoduše slavily v den prvního jarního úplňku. Byl to vlastně pozůstatek pohanského vnímání času řízeného sluncem (slunovrat) a měsícem (úplněk).

Výpočet data VelikonocOvšem toto pohyblivé datum mělo dvě zásadní vady: Zaprvé působilo rušivě v jinak pravidelném běhu ať už gregoriánského nebo juliánského kalendáře a za druhé, Židé v tomto datu (podle jejich kalendáře 14. Nisanu) slavili svůj velký svátek Pesach (na památku vysvobození Židů Mojžíšem z egyptského zajetí).

Ať tak či tak, křesťané se zkrátka rozhodli stvořit si svoje vlastní originální datum. To se stalo ve 4. století n. l., kdy koncil nicejský určil datum slavení Velikonoc na dobu po prvním jarním úplňku, takže se už nekryly s židovským Pesachem. Ovšem trvalo ještě dvě století, než byl tento „alexandrijský“ způsob výpočtu přijat v celé křesťanské obci.

Jak tedy na to?

Musíme si pamatovat jednu jednoduchou zásadu: Velikonoce slavíme po jarní rovnodennosti (stanovené na 21. březen) v neděli po prvním jarním úplňku (takže si nezapomeňte pořídit kalendář s namalovanými měsíčními fázemi a v duchu politujte dávné astronomy, kteří museli vše těžce počítat). Takto stanovená neděle může být v rozmezí 22.3. až 25. 4.

Kdyby náhodou vyšla na datum pozdější, odečteme od vzniklého data týden a slavíme :-)

A konečně datum Popeleční středy získáme tak, že od pondělka toho týdne, ve kterém jsou Velikonoce, odečteme 40 dní.

Zajímavost: Přesné tabulky pro určování Velikonoc sestavil již v 5. Století blíže neznámý patriarcha Kyrill.

Že to nebylo zase tak složité? :-)

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tyto svátky si přivlastňují křešťané, ale jak je potom možné, že vůbec nevědí datum ukřižování Ježiše Krista, ostatně neznají ani jeho datum narození a v podstatě skoro nic z jeho života. Myslím si, že všechna jiná náboženství vědí o svém "Bohu" mnohem více. Nic proti Velikonocím, prostě oslavují příchod jara, příroda se probouzí ze svého zimního spánku a tak by tomu mělo být, určitě nějak takhle naši předkové "pohané", tohle slavili. Zima pro ně byla krutá a jaro jim věštilo světlo, teplo, lepší možnost výběru potravy.
Obrázek uživatelky
profil
sláva,že už je moderní doba,kdy za nás vše počítají stroje!
Obrázek uživatelky
profil
Díky za dnešní kalendáře s označením VelikonocSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles