Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018 5 důvodů, proč nemůžete zhubnout5 důvodů, proč nemůžete zhubnout Jak vybírat sluneční brýleJak vybírat sluneční brýle Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Výherní anketa
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 25.04. 2018
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zelený čtvrtek ve znamení špenátové polévky a vína

29. 03. 2018 | Zvyky a tradice
Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo. V tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Vyzkoušejte jarní špenátovou polévku, ke které se báječně hodí stylové Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.


Pravděpodobně víte, že o tomto dni byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba do pokrmů přidávat čerstvé bylinky či mladé kopřivy. To vše dle tradice právě proto, abyste byli po celý rok zdraví. Možná jste ale nevěděli, že o zeleném čtvrtku nemáte nic půjčovat a taky byste se neměli s nikým hádat. Za odměnu se vám pak budou po celý rok hádky vyhýbat a cestu si k vám naopak najdou peníze. Pokud máte na zahrádce stromy rodící ovoce, zatřeste s nimi a budete ho mít letos více. Pojďme se podívat, jak připravit jarní špenátovou polévku.

Jarní špenátová polévkaZelený čtvrtek


Co budeme potřebovat:
    • 800 g čerstvého špenátu
nebo 500 g mraženého
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml mléka nebo smetany na vaření
    • 3 lžíce másla
    • 1 menší cibule
    • sůl
    • pepř
    • špetka muškátového oříšku

Postup:

Jestliže jste zvolili čerstvý špenát, pořádně ho propláchněte a omyjte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho okapat. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte okapaný špenát nebo špenát mražený a míchejte. Po cca dvou minutách přidejte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném plameni 10–15 minut. Při servírování ji můžete podávat s pečivem nebo osmaženými kostkami chleba.

Věděli jste, že špenát je velmi stará rostlina původem z Persie a k nám se dostal přes Arábii a poté přes Španělsko? Špenát je bohatým zdrojem draslíku, železa, betakarotenu, ale také luteinu a mnoho jiných vitaminů, stopových prvků a antioxidantů.

Tip sommeliera:
Ke špenátové polévce bych doporučil bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem.

Zdroj, foto: Vinařské centrum

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !