Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelený čtvrtek ve znamení špenátové polévky a vína

29. 03. 2018 | Zvyky a tradice
Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo. V tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Vyzkoušejte jarní špenátovou polévku, ke které se báječně hodí stylové Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.


Pravděpodobně víte, že o tomto dni byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba do pokrmů přidávat čerstvé bylinky či mladé kopřivy. To vše dle tradice právě proto, abyste byli po celý rok zdraví. Možná jste ale nevěděli, že o zeleném čtvrtku nemáte nic půjčovat a taky byste se neměli s nikým hádat. Za odměnu se vám pak budou po celý rok hádky vyhýbat a cestu si k vám naopak najdou peníze. Pokud máte na zahrádce stromy rodící ovoce, zatřeste s nimi a budete ho mít letos více. Pojďme se podívat, jak připravit jarní špenátovou polévku.

Jarní špenátová polévkaZelený čtvrtek


Co budeme potřebovat:
    • 800 g čerstvého špenátu
nebo 500 g mraženého
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml mléka nebo smetany na vaření
    • 3 lžíce másla
    • 1 menší cibule
    • sůl
    • pepř
    • špetka muškátového oříšku

Postup:

Jestliže jste zvolili čerstvý špenát, pořádně ho propláchněte a omyjte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho okapat. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte okapaný špenát nebo špenát mražený a míchejte. Po cca dvou minutách přidejte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném plameni 10–15 minut. Při servírování ji můžete podávat s pečivem nebo osmaženými kostkami chleba.

Věděli jste, že špenát je velmi stará rostlina původem z Persie a k nám se dostal přes Arábii a poté přes Španělsko? Špenát je bohatým zdrojem draslíku, železa, betakarotenu, ale také luteinu a mnoho jiných vitaminů, stopových prvků a antioxidantů.

Tip sommeliera:
Ke špenátové polévce bych doporučil bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem.

Zdroj, foto: Vinařské centrum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !