Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak u nás na vesnici slaví Velikonoce

10. 04. 2009 | Zvyky a tradice

Babičky a holky si připraví vajíčka a sladkosti. Kluci si upletou obrovskou (musí dosahovat alespoň 2 metrů) pomlázku. Ti, kteří jsou na pletení pomlázky líní, si ji koupí nebo půjčí a nebo někoho požádají o to, aby jim to upletli.  (Zatím nic tak neobvyklého, ale to hlavní přijde až za chvíli !!!)

Koledníci si většinou rádi přispí, takže chodí až kolem desáté hodiny ráno. Scházejí se obvykle ve skupinkách a chodí výhradně za děvčaty. Úkolem každého koledníka je zmlátit každou holku co nejvíc to jde. Méně silní si pomohou tak, že pomlázku ohnou napůl.

Od většiny děvčat za modřiny dostanou vajíčka.

Když obejdou celou vesnici, sejdou se někde a chvíli si vyprávějí zážitky - která holka dostala nejvíce "nařezáno", kterou toho naopak skoro ušetřili...
Pak si vemou svoji výslužku - !!! a to byste nevěřili, co s ní udělají !!! - a vejce po vejci házejí na domy! Nejlépe je, když je vajíčko nedovařené, to pak udělá krásný obtisk. Ale pozor, pravidlo zní: NESMÍ TĚ NIKDO VIDĚT!

Tak to byla taková malá reportáž, na kterou jsem dost těžce, ale úspěšně našla materiály.

Přeji krásné Velikonoce! Všem příslušnicím ženského pohlaví co nejméně modřin a matkám hochů přeji , aby synové neměli takové nápady, o nichž jsem psala.

Autor: KListicka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Již jsem to v jednom článku psala, dnes se ve vesnicích neslaví, hospodyňky sice smýčí, pečou, barví a zdobí, ale jinak je to o nervy.
Obrázek uživatelky
profil
no,je to děs a hrůza!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles