Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křesťanské Velikonoce

5. 04. 2009 | Zvyky a tradice

            Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, ale i pro lidi nevěřící něco znamenají. Přinejmenším nějaké volno. Křesťanské Velikonoce nebo-li Velikonoční (pašijový, velký, svatý) týden začíná Květnou nedělí, která tzv. pašije zahajuje. A co že to jsou ty pašije? Slovo pochází z latiny a můžeme jej přeložit jako utrpení, Květná neděle totiž následuje po čtyřicetidenním půstu a začíná Svatý týden průvodem, kterým křesťané symbolicky naznačují, že následují svého Pána a sdílejí s ním jeho utrpení, aby dostali také podíl na jeho vzkříšení i životě. Poté následuje Modré pondělí a Šedivé úterý. V tyto dny se nekonají žádné obřady krom mší svatých a pro křesťany nemají větší význam.

Čtvrtým dnem křesťanských Velikonoc je Sazometná a někdy taky Škaredá středa. Škaredá proto, že v tento den Jidáš škaredil nebo-li žaloval na Krista. Jak už název napovídá, tento den patřil úklidu. Hlavní činností bylo vymetaní sazí z komínů a smýčení domů. Lidé nosí také do kostela polínka, kde je opalují. Doma z něj nadělají křížky, které o Veliké neděli spolu s ratolestmi „kočiček“ svěcených na Květnou neděli zastrkají do rohů svého pole a pokropí svěcenou vodou. Jak vysoko narostou svěcené ratolesti, tak vysoké má být podle tradice obilí. Křížky zároveň mají chránit úrodu před krupobitím a jinými povětrnostními vlivy počasí. Další tradicí je například, kdo se bude tento den škaredit a mračit, bude se mračit po všechny středy v roce nebo důsledný úklid vyhání zlé duchy z domu.

            Jedním z nejvýznamnějších dnů křesťanských Velikonoc je Zelený čtvrtek. V tento den se nosilo zelené mešní roucho a odtud snad pochází i název. Také se jedla jen zelená strava – špenát nebo zelí, aby byl člověk po celý rok zdravý. Toto je ale zvyk převzatý z židovských tradic, a to ze slavnostní večeře Pesach. Na Zelený čtvrtek umlkají zvony, podle tradice „odlétají do Říma“ a zazní až při zpěvu Gloria na Bílou sobotu. Napadá vás, jak se tedy lidé svolávali k modlitbám? Používali pro to řehtačky, klapačky, mlýnky a cokoliv jiného, co vydávalo rámus. V poledne a večer také zástup dětí procházel s řehtačkami vesnicí a odříkával básničku, jejíž pointou bylo oznámení, že Jidáš se už smaží v pekle. Na tento den připadá opravdu mnoho tradic a zvyků, namátkou vybírám jen několik:

- Kdo si zacinká penězi, když zazní zvony naposledy, budou se ho peníze držet po celý rok.

- Kdo tento den zazvoní paličkou o hmoždíř, opustí jeho stavení hmyz a myši.

- Kdo se ráno umyje rosou, je uchráněn před onemocněním šíje a dalšími nemocemi.

- Kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a před žihadly vos.

- Nemá se nic půjčovat a s nikým se nehádat - odměnou se budou všechny hádky vyhýbat a peníze si samy cestu najdou.

- Lidé v tento den vstávali velice časně, pomodlili se pod širým nebem a omyli rosou.

- Hospodyňky pekly jidáše, což bylo tvarované pečivo z kynutého těsta jako připomínku zrady Krista od apoštola Jidáše.

- Sel se len a hrách, protože vše o Zelený čtvrtek zaseté prý dobře prospívá.

- Někde už v tento den děti hledaly vajíčka poschovávaná na zahradě.

Dalším dnem v pořadí je Velký pátek. Tento den byl Ježíš Kristus odsouzen, ukřižován a pohřben. Podle evangelií zemřel na kříži ve tři hodiny odpoledne. Na památku jeho utrpení se přibližně v tento čas konají obřady, které mají tří části: Bohoslužbu slova (čtou se pašije), uctívání kříže a přijímání. V mnohých kostelech se také koná pobožnost křížové cesty. Podle Bible se v momentě Ježíšovy smrti roztrhla v jeruzalémském chrámě opona, která dělila velesvatyni od ostatních prostor - tak se prý Ježíšovou smrtí otevřela cesta k největšímu pokladu - k samotnému Bohu. Podle lidové tradice se však v tuto dobu otevírá cesta k jiným pokladům - pokladům v zemi. Drží se také přísný půst na znamení smutku, ticha a rozjímání. Kostely nejsou skoro vyzdobeny, žádné květiny ani svíce na oltáři a písně jsou zpívány bez doprovodu varhan, zvony stále nezní. Na tento den připadá opět mnoho zvyků a tradic.

-Spalovaly se kočičky svěcené o Květné neděli.

-Lidé vstávali před východem slunce a chodili se mýt do potoka, aby byli zdraví.

-Nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar.

-Na venkově se nesmělo pracovat.

-Nepracovalo se na poli ani v sadu, aby se nehýbalo zemí.

-Nepralo se prádlo, protože by se prý namáčelo místo do vody do Kristovy krve.

-V noci se tajně vysypávaly a vylévaly cestičky od domu milence k domu milenky. Pokud si hoch do rána cestičku uhlídá nepoškozenou, do roka si povede děvče k oltáři.

-Z vody prý vycházeli vodníci a proháněli se po souši na koních.

-Otevírá se země s poklady. Místo ukrytého pokladu označuje záře - například světýlka, zářící skalní otvor nebo zářící kapradí, případně kvetoucí (kvete od 3 do 9 hodin). Podle pověsti se v tento den na chvíli otevírá i hora Blaník.

            Následuje Bílá sobota, kdy se vrací zvony z Říma, kde odletěly na Zelený čtvrtek. Tento den se neslaví mše svatá a další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Název Bílé soboty může být odvozen od rouch novokřtěnců, kteří se v tento den křtili při nočním obřadu vigilií. Vigilie připadají na tzv. Velikonoční noc (z Bílé soboty na neděli Božího hodu velikonočního) a oslavuje se vstání Páně z mrtvých. Koneckonců bílá barva je i do současnosti barvou čistoty a nevinnosti. Před vigilií se světil paškál, což byl oheň, od kterého se zapalovala velikonoční svíce. Ve staveních se před tímto úkonem zhasily všechny ohně a znovu se rozžaly až ohněm z paškálu. A z ohořelých dřev, co zbyly po paškálu, se dělaly křížky, o kterých jsem se zmiňovala výše. Někde se dávaly také uhlíky za trám, aby se domu vyhnul požár a popelem se posypávaly louky. Bílá sobota patří také úklidu, smýčení, bílení a dalších příprav na slavné Vzkříšení nebo-li Hod Boží velikonoční. Připravovaly se obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance i velikonoční beránci, pletly se pomlázky a zdobila se vajíčka. Skončením Bílé soboty také skoncoval dlouhotrvající půst.

            Boží hod velikonoční připadá na neděli a ta je podle židovského kalendáře prvním dnem v týdnu. A právě tohoto dne za svítání vstal Ježíš Kristus z mrtvých, čímž dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto křesťané tento den nazvali “dnem Páně” a pravidelně se schází k “lámání chleba”. Mezi tradiční zvyky patřilo pečení beránka a svěcení dalších velikonočních pokrmů, například mazance nebo vajec a každá návštěva z nich kousek dostala. Kus svěceného jídla se daroval poli, zahradě a studni, aby byla úroda, voda a dostatek ovoce.

            Dovršením křesťanských Velikonoc je Velikonoční pondělí. Je to nejvýznamnější den velikonočního cyklu. Toho dne chlapci chodí s pomlázkami za děvčaty a ženami, šlehají je a dostávají za to od nich malovaná vajíčka, stuhy, dárečky i alkohol. Dříve chlapci na děvčata často číhali ráno, když šla do kostela. Odpoledne děti za vsí hrály různé hry o vajíčka a večer se mládež veselila při muzice v hospodě.

Dodatkovým dnem a naprostým ukončením křesťanských Velikonoc byla Bílá neděle, což je druhá neděle velikonoční a zároveň poslední den, kdy novokřtěnci nosili bílé roucho. Dnes je to často den slavnostního prvního svatého přijímání.

Autor: Curdibilka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké,napsané
Obrázek uživatelky
profil
tak jsem už zase trochu chytřejší.Pěkné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek