Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční pokrmy

3. 04. 2009 | Zvyky a tradice

Květnou nedělí začíná pašijový týden. O modrém pondělí, Šedivém uterý, Škaredé středě, v obyčejných všedních dnech, kdy hospodyně měla plno práce s předsvátečním uklidem, vařilo se jednou denně a rodina se odbývala polévkou s chlebem nebo brambory s mlékem. Nanejvýš o Škaredé středě se v některých domácnostech připravovala čočka nebo hrách. Zato na Zelený čtvrtek nebylo stavení, v němž by se nepeklo prastaré obřadní pečivo jidáše.

Leckde se vařila i polévka z jarních bylinek, podle přežívající tradice, že se ten den musí sníst něco zeleného pro zdraví, aby nebolelo v krku. Velký pátek byl dnem největšího a nejpřísnějšího půstu v roce. Každý se měl kát ze svých hříchu a vyjadřovat nejhlubší pokoru. K jídlu býval jen chléb se sýrem.

Hospodář se často postil tak, že vůbec nic nejedl, nepil a nekouřil, až po západu Slunce si dovolil jedno vajíčko. Teprve na Bílou sobotu se hospodyně dala do pečení a vaření, aby měla celé svátky připravenou hojnost jídla pro rodinu i koledníky. Kromě chleba a vdolků napekla mazance a velikonočního beránka. Nesměla zapomenout na - hlavičku - nádivku z vajec a různých druhů masa.

Prastarým velikonočním pokrmem byla jehněčí pečeně. Později, když byl chov ovcí omezen, pečené jehně se i u zámožných sedláku stalo přepychem a místo toho se začal péci beránek z těsta v kameninových formách. Špenát jako tradiční jídlo na Zelený čtvrtek nesahá tak daleko do minulosti. Ten den se jedl hlavně med, kaše s medem nebo pečení jidášci s medem. Snad proto, že se hospodáři již těšili na včeličky. Klepali hned ráno na úly a volali - Včeličky, dnes máme Zelený čtvrtek, a včeličky se prý radovaly, že již brzo bude všude zeleno.

Kaše s medem se vařila proto, aby nic jedovatého lidem neškodilo. Voda měla léčivý účinek zvláště na Velký pátek, jak dokládají zvyky. Lidé chodili k potokům a myli se. Při nabírání se říkalo - A ty vodo vodičko, ty se chceš vdávati, já ti na svou svatbu, nemám co dávati. Vodou na Velký pátek se kropili také chlévy.

Autor: Jessynka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dekuji za clanek a pripomenuti tradic jen par jich doma dodrzujem
Obrázek uživatelky
profil
sa z toho už neuchovalo, škodaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky
Obrázek uživatelky
profil
všem moc děkuji za komentáře a jsem moc ráda že se Vám článek líbí
Obrázek uživatelky
profil
autorce gratuluji, moc hezké Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles