Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapr nejen na Vánoce

2. 04. 2009 | Průběh velikonoc

Rybáři už loví kapry na velikonoční stůl, tedy spíše na předvelikonoční. A proč? No přece v postě, který sice dnešní sekularizované společnosti nic moc neříká, je čas na nějaké postní jídlo. A tím je již tradičně ryba, a v našich končinách především kapr.

Podle rybářů se kaprů kromě Vánoc nejvíce prodá právě v období velikonočním. Dnes zřejmě ti, co si na jaře koupí kapra, nepomyslí na to, že jde o postní jídlo, spíš argumentují dobrými dietetickými vlastnostmi rybího masa, nebo si vzpomenou na tradici.

Nicméně původ obliby kaprů je ve středověku, kdy byli kapři chováni v klášterních rybnících, jako zdroj postního jídla. Posléze se chovy kaprů rozšířily do panských a městských rybníků, a později i do zakládaných rybníků obecních.

Však zejména v jarním období člověk potřebuje lehce stravitelné živočišné bílkoviny, které jsou s to zabezpečit organismu dostatek energie do nadcházející aktivní části roku. A v rybím mase je právě dostatek tolik potřebných nenasycených omega-3 mastných kyselin, které jsou ideální prevencí před ischemickými chorobami, tj. i před infarktem. Podle současných výzkumů jsou i ideální prevencí před rakovinou, jak vyplývá i z výzkumů kanadských vědců (viz kniha Výživou proti rakovině).


Kapří maso má své místo v jídelníčku těch, kdo dbají na zdravou výživu.

Po jarních výlovech plůdku, který se využívá k dalšímu chovu, nyní na jaře probíhají i výlovy tržních ryb, aby jich byl na předvelikonočním trhu dostatek. Podle prvních informací z výlovů jsou tržní kapři po zdravotní stránce v pořádku a jistě předvelikonoční stůl obohatí.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ma privela kostí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles