Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na nechlazená vejce!

10. 04. 2009 | Průběh velikonoc
Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství potravin. SOS - Sdružení obrany spotřebitelů upozorňuje spotřebitele na možné problémy, které by je mohly při nákupu potravin nyní potkat.

Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc. Při jejich výběru by měli být spotřebitelé více než obezřetní. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění, počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.

SOS proto radí spotřebitelům, aby vajíčka vybírali čistá, s neporušenou skořápkou a především označená. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná. „Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5°C do 18°C a v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti. Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18°C, “ dodává mluvčí SOS Jan Mišurec.

Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také velikost vajec, udávající se písmeny S až do největších vajec označených XL.

SOS také upozorňuje na problémy při nakupování velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Často totiž dochází k tomu, že čokoládové figurky jsou označené jako čokoládové, ačkoliv nesplňují podmínky pro toto označení. Pro označení čokoládová musí cukrovinka obsahovat maximálně 5% rostlinného tuku. Pokud rostlinného tuku obsahuje více, již jako čokoládová být označena nesmí – jinak by se jednalo o klamavou obchodní praktiku. V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají a nikoli pouze náhražku.

SOS také upozorňuje především na čokoládové, vaječné, ořechové a jiné likéry, u kterých je třeba kontrolovat datum spotřeby. Tyto likéry se na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu velice snadno kazí a je proto nutné kontrolovat toto datum. U jiných alkoholických nápojů je při nákupu zapotřebí zkontrolovat především neporušenost uzávěru či špuntu u vína.

V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se však liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na 8 dní.

SOS – Sdružení obrany spotřebitelů přeje všem veselé Velikonoce bez zbytečných potíží a reklamací.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už sa na velku noc teším
Obrázek uživatelky
profil
ano,je tomu tak ,že jsou vejce před velikonocemi na prodejnách mimo chladící boxy!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
bingo, mám svoje vlastní pipky, a jaký jsou udernice, zásobují mě i holky velice dobře. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík vždycky žasnu nad tím, jak si lidé nakupují vejce na ulici,neoznačená, vystavené na sluníčku a vůbec nemají strach, že se tím vystavují zdravotnímu riziku...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka