Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je beránek symbolem Velikonoc?

24. 04. 2011 | Zvyky a tradice
Blíží se Velikonoce, kam se podíváme, vidíme barevná vajíčka, pomlázky, kuřátka a také beránky – sladké pečené, čokoládové, keramické, látkové... Ale proč právě beránky?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který v očích věřících oslavuje úžasnou událost – zmrtvýchvstání Ježíše Krista, syna Božího, který se obětoval za hříchy všech lidí, aby jim dal možnost záchrany své duše. Pro nevěřící pak Velikonoce představují především oslavu jara a pomlázku. Mezi lidmi si daleko větší popularitu získaly Vánoce, nicméně Velikonoce představují pro křesťany skutečně nejkrásnější období roku.
Symbolika velikonočního beránka má několik úrovní. Jaký je vlastně beránek z běžného pohledu? Ztělesňuje bezbrannost, svou jemnou vlnou čistotu a upřímnost, jako mládě také oddanost a poslušnost.

Beránek v židovské tradici představuje celý lid Izraele. Ten jako Boží stádo spočívá v rukou Stvořitele, který jej vede coby pastýř ovečky. Stará se o ně, krmí je, učí a také stříhá... Ovce plně závisí na péči pastýře, podobně člověk spočívá podle židovské víry v rukou Božích. Izraelité na Velikonoce slavili Hod beránka, pojídali tedy skopovou pečeni, aby si připomněli své vysvobození z mnohaletého egyptského zajetí.

V křesťanské tradici beránek jako mírné, poslušné stvoření personifikuje samotného Ježíše Krista, kterého (tak jako Izraelité skutečného beránka) obětoval Bůh za spásu lidstva.

Beránek, jako mládě je také symbolem všech mláďat, počátku nového života a také jara probuzeného po dlouhé zimě, koloběhu života a zázraku stvoření. Ježíš je ve společnosti beránka také často zpodobňován na historických malbách.

V dnešní době už lidé nepřemýšlejí nad původem jednotlivých symbolů. Děti a také mnozí dospělí znají sladkého pečeného beránka jen jako „značku“ Velikonoc, ale mnohdy ani neví, proč se tyto svátky slaví a co s nimi má malé zvířátko společného. Až tedy na Velikonoční pondělí zakrojíte beránka, vzpomeňte si, co vlastně znamená a povyprávějte o tom svým dětem. Třeba je příběh zaujme a Velikonoce pro ně získají nové kouzlo.


agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek - tak jsem si to také oživila ...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles