Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na veselé Velikonoce?

21. 03. 2009 | Průběh velikonoc

Tak jako první se těším na jarní úklid, to moc žen asi ne, ale baví mě, když svítí sluníčko a já mohu otevřít okno dokořán a dýchat vůni jara a přitom uklízet a vyhnat všechny staré bacily a vše připravit.

Pak jako další po uklízení přijde zdobení bytu krásnými a veselými barvami a zajíčky, vajíčky, beránky a hezkými tradicemi. Myslím si, že Velikonoce jsou veselejší než celé jaro. A jedna naše nej tradice na Velikonoce je pletení pomlázek. Na Velikonoční pondělí ráno muži a chlapci chodí po domácnostech svých známých a šlehají ženy ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí.

Pomlázka je spletena až z dvaceti čtyř proutků a je obvykle od půl do dvou metrů dlouhá a ozdobená pletenou rukojetí a barevnými stužkami. Já je pletu s mojí babičkou a moc nás to baví, je to úžasné. A pak barvení vajíček, to je naše druhá a zábavná hra.

Barvíme je voskem, háčkujeme na vajíčka obaly, barvíme je v barvách a spousta dalších. Je velmi moc způsobů. A co nesmí chybět na našem stole je beránek, mazanec, jidáše, houbová velikonoční nádivka. Tato jídla máme každým rokem a vždy si na nich moc pochutnáme. A ještě vám prozradím nějaké básničky.

Panimámo zlatičká, darujte nám vajíčka,

nedáte-li vajíčka, uteče vám slepička do

horního rybníčka a z rybníčka do louže, kdo

jí odtud pomůže?

 

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný,

nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička

vám snese jiný, za kamny v koutku, na

vrbovým proutku, proutek se ohýbá, vajíčko

kolíbá, proutek se zláme, slepička z něj

spadne. Vajíčko se odkoulí do strejčkovy

stodoly, vajíčko křáp, slepička kdák,

panímámo, máte mi ho dát !

 

A ještě můj nejoblíbenější recept na výborné jidáše:

500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 50 droždí, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka. Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Jidáše se tradičně podávají čerstvé a s medem.


Autor: Katka21212

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !