Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 19.09. 2018
Dnes má svátek Zita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

O Bílé sobotě si vychutnejte mazanec

31. 03. 2018 | Zvyky a tradice
Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození.


O Bílé sobotě ráno ještě před východem slunce bylo nutné důkladně vymést smetí, a to nejlépe novým koštětem. Věřilo se, že díky tomu se domu vyhne hmyz. S tímto dnem se pojí i zvyk zamilovaných – chodníčky lásky. Mladí chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A hlavně o Bílé sobotě byl ten nejvyšší čas vypravit se pro vrbové proutí.
Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky. Vyzkoušejte náš báječný mazanec.

Babiččin velikonoční mazanecBílá sobota


Co budeme potřebovat:
    • 230 g hrubé mouky
    • 100 g polohrubé mouky
    • 1/2 kostky droždí
    • 1 vejce na pomazání
    • 60 g cukru
    • 1 ks vanilkového cukru
    • 120 ml vlažného mléka
    • 70 g povoleného másla
    • větší špetka soli
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 40 g rozinek
    • 40 g nasekaných loupaných mandlí
    • mandlové plátky na posypání

Postup:
V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto a poté vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál a necháme 30 minut odpočinout. Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě!
Potom těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na pečicí papír na plech a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky.
NEZAPOMEŇTE! Těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40–50 minut.

Tip sommeliera:
K tomuto sladkému velikonočnímu pokušení bych opět zvolil polosladké bílé víno.


Zdroj, foto: Vinařské centrum

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !