Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční pondělí pokaždé trochu jinak

24. 03. 2009 | Povídky, příběhy

To, že jsou Velikonoce svátky křesťanské, ví většina z nás. Mnohé zvyky a tradice spojené s nimi dodržujeme aniž bychom si to nějak obzvláště uvědomovali. Patří sem barvení vajíček, pečení velikonočního beránka, mazance apod. Tyto zvyky jsou podobné po celém našem státě, ale přesto se podle oblastí trochu liší.

 

Jako dítě jsem vyrůstala na malém městečku na Hané. V pondělí chlapci chodívali s vrbovou pomlázkou. Za koledu a vyšlehání děvčete dostávali malovaná vajíčka, která byla zprvu barvena v cibulových slupkách a později v barvách zakoupených v drogerii.

 

Ve věku dospívání jsme trávili velikonoční svátky u prarodičů na Vysočině. Zde chlapci chodili na koledu s jalovcovými proutky. Mladší bývali odměňováni velikonočními vajíčky, které byly nejen barveny, ale i zdobeny např. voskovou metodou. Starším a dospělým se nalévala kořalka.

 

Po svatbě jsme se přestěhovali na Ostravsko. Neměla jsem ani tušení, že by zde mohly být zvyky tak odlišné. Zjistila jsem to při prvním otevření dveří, kdy na mne soused vylil celý kbelík vody a pak takto zmáčenou, s pomlázkou, prohnal celým bytem.

 

Ostatní koledníci chodili s lahvičkami levných voňavek a  stříkali je nejen na mne, ale na vše kolem, takže byt za chvíli pěkně „smrděl“. Jejich odměnou za tuto snahu byla vajíčka nebo nějaká sladkost. Dospělí se samozřejmě zdrželi na několik panáčku a občerstvení.

 

Minulý rok jsem Velikonoce strávila u známých na Břeclavsku. Byla jsem překvapena, jak chlapci chodili pěkně nastrojeni. Někteří měli dokonce kroje. Obcházeli domy, kde věděli, že určitě bydlí svobodná děvčata. Ta za koledu uvazovala na vrbové pomlázky různé stužky a krajkové mašle.

 

Mladší kluci chodili na koledu ke spolužačkám, kde dostali buď klasické velikonoční vajíčko nebo čokoládové. Odpoledne se navštěvovali známí a sousedi. Poseděli chvíli ve sklípku, popili a pojedli. Byla tam velmi příjemná atmosféra a myslím, že pro mne to byly nejlepší Velikonoce, které jsem prozatím zažila.

 

Kde budu letos na Velikonoce prozatím nevím. Myslím, že to není až tak důležité. Hlavně, aby vyšlo počasí a my všichni si tento svátek užili podle svých představ a měli na něj i po letech pěkné vzpomínky.

Autor: Sylver



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !