8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Upleťte si pomlázku!

25. 03. 2009 | Zvyky a tradice

Jako první se nám ve spojení s Velikonocemi vybaví pomlázka. Pomlázka se říkalo spleteným proutkům z vrby nebo jívy, protože byly plné nového života. Dříve s ní hospodář vyšlehal čeládku, aby nebyla líná, vlastní ženu, aby z ní vyhnal sklony ke klevetám, nebo krávu aby se brzy otelila. Vyšlehání bylo považováno za důležitý obřad, proto ho doprovázela různá říkání vinšující zdar, zdraví a bohatství hospodáři i hospodyni.

 

Teprve později se chození s pomlázkou stalo zábavou mladíků a děvčat a ještě později dětskou hrou, při níž si koledníci přicházeli pro odměnu. Dnes je šlehání spojeno s vyplácením dívek, které by mělo zajistit svěžest, mladost a zdraví. Odměnou za omlazující výprask je kraslice, ale i cukroví, čokoládové figurky, ovoce, pečivo i peníze.

 

Přestože už není problém si pomlázku koupit, větší radost každému udělá vlastnoručně upletená.

 

Upleťte si pomlázku!Zde je návod jak na to:

 

Nejdůležitější je vrbové proutí, které najdete někde u potoka, u rybníka. Ustřihnete jej nůžkami na větve stromů nebo ostrým nožem. Před samotným pletením je vhodné proutky namočit asi na 30 minut do vody, aby změkly a nelámaly se. Pořádná pomlázka se plete z osmi proutků. Budete jich však potřebovat o něco více, jeden na svázání a 1-2 náhradní, kdyby se při práci některý zlámal. Proutky musí být stejně dlouhé, zdravé, bez jizev a hlavně stejně tlusté. Pěkně si jich 8 srovnejte a svažte u tlustého konce slabším proutkem.

 

To se dělá, jak vidíte na obr. č. 1. Vložte silnější konec svazujícího proutku mezi proutky svazku, asi 3 cm od konce, 2-3krát obtočíte pod vyčnívajícím koncem svazek a pak pevně ovinujte vzhůru. Tenký konec zapleťte mezi proutky svazku.

 

Pak Vám pomocník podrží svázaný konec, Vy si svazek rozdělíte na 4 proutky do pravé, 4 do levé ruky, pěkně si je srovnejte, aby v každé čtveřici ležely proutky vedle sebe a začněte plést: Upleťte si pomlázku!

 

Horní proutek z pravé ruky, označený č. 1, vedete mezi proutky č. 2 a 3 v levé ruce, ohnete a vrátíte zase do pravé, ale naspod čtveřice, takže v levé jsou proutky, jak byly, v pravé se dostal nejhořejší proutek naspod obr. 2.

 

Stejně zleva: proutek č. 1 vedete středem pravé čtveřice, ohnete a přiřadíte zase vlevo naspod. Držíte opět v každé ruce 4 vyrovnané proutky, ale jejich pořadí od shora je 2-3-4-1 obr. 3. A dál opět zprava, horní č. 2 doprostřed mezi č. 3 a 4 v levé ruce, ohnout a zpět vpravo dolů, pak zase zleva horní proutek č. 2 doprostřed mezi č. 3 a 4 v pravé ruce, ohnout a vlevo dolů stále střídavě zprava a zleva.

 

Má-li být pomlázka pevná a skutečně čtyřhranná, musíte dobře utahovat, tj. držet zkrátka, co nejblíže místu pletení, nikoli daleko a jednotlivé proutky též "zkrátka" ohýbat a prsty přidržovat, aby neujížděly. A obě čtveřice proutků od sebe odtahovat. Proutky se vám nezmatou, pravé zůstanou vpravo, levé vlevo a spletené části nepovolí obr. 4.

 

Asi 5 cm před ukončením vložte mezi proutky slabý pevný provázek, dopleťte konce proutků, provázkem pevně ovažte a zatáhněte. Děvčata totiž obyčejně žádají, aby byla bita nejen slušně a odborně, nýbrž také hezky. Provlečte koncem žíly červenou stužku, pod kterou se skryje provázek, a zavěste na smyčku.

 

Veselé Velikonoce přeje čtenářka Jimas – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale pár jsme jich se synem a mužem upletli. Jeden držel, druhý pletl a třetí kontroloval. A ty mašle tam byly takySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles