5 rad pro zdravé Velikonoce
1. Před Velikonocemi si dejte očistnou kůruNa svátky je dobré se předem cca 10 dní nachystat očistou těla. Před očekávaným náporem jídla potřebují vyčistit hlavně střeva. Každé ráno si dejte sklenici teplejší vody s několika kapkami citronové šťávy a 2 lžícemi rozemletého lněného semínka a pak udělejte několik dřepů a kroutících pohybů.
Druhá čistící fáze spočívá v doplnění látek, které tělu chybí. Nejlepší je do jídelníčku zahrnout zeleninové šťávy z kvašené či více druhové zeleniny. Stačí vypít denně čtyři deci a budete se cítit líp.
2. Čtvrtý knedlík už ne!
Velikonoce se mohou zdát velice krátkou dobou, ale podle průzkumů i za těchto pár dnů dokáže průměrný člověk získat jeden až dva kilogramy na váze. To se nemusí zdát nijak mnoho, pokud se pravidelně hýbete a dodržujete rozumnou životosprávu. Pokud tak ale nečiníte, jste za deset let těžší o deset kilo, a to už nijak příjemné není.
Lepší je podle odborníků vytvořit si alespoň hrubý plán jídelníčku. Ne nutně to musí být všechno dietní záležitosti, ale na papíře a v celku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího, pohledu. Snažte se své plány dodržovat a u jídla se obecně držet pravidla, že je dobré odpustit si čtvrtý knedlík. Zkrátka jíst přiměřeně.
3. Hodujte, ale zkuste to zdravě
Nejzásadnější otázka zní: Jak to udělat, aby se člověk o Velikonocích nepřejídal? Ke každému jídlu si dejte velkou porci zeleniny, nejrůznějších semínek, případně celozrnných potravin. Díky nim docílíte toho, že vám hladina krevního cukru nebude kolísat, nezatíží se slinivka břišní a nebudete tloustnout. Nějakým těm sladkostem se určitě nevyhnete a byla by to ostatně škoda.
Můžete si ale upéct či nakoupit ty zdravé, tedy celozrnné. V obchodech se zdravou výživou mají tyčinky v tzv. „raw“ kvalitě, různé ovesné sušenky s přidaným kokosovým máslem a třtinovým cukrem. Na první pohled vás možná nebudou tak lákat, jako domácí sladké koláče, ale věřte, že váš pas a váha to ocení. Stejně jako zdravou čokoládu, která obsahuje alespoň 70 % kakaa a je plná antioxidantů a hořčíku.
Po uzeninách a salámech se prokazatelně přibírá nejvíce. Pokud už je musíte, či chcete jíst, dejte si k nim zeleninu ve stejném množství. Velikonoce se neobejdou bez obložených chlebíčků – co vyzkoušet jejich zdravou variantu? Celozrnnou bagetu rozkrojte, namažte ji kozím sýrem, přidejte trochu tofu či tempehu, obložte zeleninou, posypejte rozemletým lněným nebo konopným semínkem a přidejte mandle, kešu nebo para ořechy.
4. Jídlo vyvažte pohybem!
Trik, jak podpořit trávení a zabránit nárůstu hmotnosti, je jednoduchý – nezapomeňte se ani o Velikonocích hýbat, zejména po obědě nebo větším jídle. Nejhorší je, si pak sednout nebo lehnout, střeva se blokují a metabolimus ani trávení nefungují. Raději jděte na procházku, a pokud si ji dáte v trochu ostřejším tempu, je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Rychlá chůze je nejzdravější cvičení. Nezatěžují se jí klouby ani páteř – zejména pokud nemáte ideální váhu – podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete díky deseti tisícům kroků denně.Ve formě se skvěle udržíte s pravidlem pěti třicetiminutovek týdně – podle Světové zdravotnické organizace bychom se týdně měli aktivně hýbat pět krát třicet minut. Snažte se pečlivě si tyto chvíle naplánovat do svých diářů. Neseďte s návštěvou doma u sladkostí a kafe, projděte se. S dětmi vyběhněte před dům, na zahradu nebo do lesa a vymyslete pro ně velikonoční soutěž. Co postavit koledníkům velikonoční dráhu? Vezměte míče, kuželky, stuhy a pořádně si zařáděte. Odměnu jim schovejte na zahradě, ať si ji sami najdou. Ten zážitek děti jistě ocení víc než hromadu sladkostí.
5. Kartička první pomoci
Vše si nastudovat a naplánovat je jednoduché. Mnohdy vám však dojde motivace během chvilky. Sepište si proto na malou kartičku, proč se snažíte nepřejídat a hýbat se. Kartičku noste pořád s sebou, abyste se na ni mohli kdykoliv podívat. Pokud už zhřešíte, nemějte žádné výčitky! Vychutnejte si to a pak hurá ven na delší procházku.Vše, co potřebujete vědět o vejcích:
Vejce jsou fenomenálním zdrojem bílkovin, tuků, cholinu či antioxidantů luteinu a zeaxanthinu. Zdravému člověku doporučuji konzumovat dvanáct vajec za týden z organického nebo domácího chovu, ne ze supermarketua. A jak je to s obávaným cholesterolem? Je obsažený ve vaječném žloutku a podle aktuálních výzkumů u zdravých lidí nezvyšuje hladinu krevního LDL, tedy špatného, cholesterolu. Ve vejcích obsažená kyselina linolová a lecitin naopak přispívají k jeho snížení.Jak vejce (ne)jíst:
- Nejezte vejce syrová (možnost mikrobiální nákazy, nejčastěji salmonela)- Nejstravitelnější forma je na hniličku.
- Nejhůře stravitelné je vejce natvrdo.
- Nejvíce nebezpečný způsob úpravy je pečení, při němž vzniká oxidovaný cholesterol.
- Velmi nevhodné je kombinovat vejce s jinými bílkovinami jako jsou např. luštěniny.
Jak poznat zdravé vejce: Ta s jasně oranžovými žloutky pocházejí od slepic z volného chovu, které jsou krmeny semeny, trávou a hmyzem. Vejce se světlým a žlutým zbarvením žloutků jsou nezdravá od kuřat z klecového chovu, krmených nevhodnými plodinami.
Zdroj, foto:
Larimarhotel.at, Fisaf.cz,
Skaba.cz, Juklik.cz
Larimarhotel.at, Fisaf.cz,
Skaba.cz, Juklik.cz