Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný! Anebo alespoň sladkou výslužku za pár kaček

29. 03. 2013 | Průběh velikonoc
Velikonoční pondělí je doslova za rohem. Pro většinu z nás představují blížící se svátky radostné oslavy příchodu jara a příležitost pro návštěvu příbuzných. Ani s  výzdobou to nepřeháníme. Podle online průzkumů za čokoládové figurky  a dekorativní předměty na stůl většinou utratíme částku do 400 korun. Téměř dvojnásobek ale necháme v obchodech za alkohol a vejce, které koledníkům nejčastěji dáváme jako výslužku.

1. Význam Velikonoc

Barvení vajíček, hodování a pomlázka – to jsou nejčastější první slova, která se lidem vybaví v souvislosti s oslavou Velikonoc. Většina z nás ale Velikonoce příliš neprožívá a tyto svátky vnímá jako další den volna. Většinou se přitom jedná o mladší ročníky. Ti starší naopak více zdůrazňují křesťanský význam Velikonoc.

TIP: Velikonoce nemají stanovené přesné datum. Podle tradice se slaví v období po jarní rovnodennosti (21. 3.) a spadají na neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoční pondělí letos připadá na 1. duben.   

Velikonoční zajíc2. Zvyky

Pletení pomlázky z vrbových proutků k Velikonocům neodmyslitelně patří. Chlapci ji ozdobí stuhou a ráno na Velikonoční pondělí vyráží koledovat. Více přitom chodí koledníci na Moravě, kteří také častěji navštěvují i své sousedky. Při průměrné obchůzce muži dostanou zhruba 8 kusů vajec a 6 panáků alkoholu. Výslužka ale také často záleží na tom, v jaké části České republiky se koledníci nachází – na Moravě ženy častěji nalévají alkohol, v Čechách zase spíše rozdávají vejce. Najdou se ale i rodiny, kde muži dostanou beránka, drobné sladkosti nebo mašle. Výjimkou nejsou ani peníze.  Pouze 17 % domácností nemá pro koledníky připraveno vůbec nic. Velikonoční svátky oslaví doma tři čtvrtiny respondentů. Ti ostatní „někam vyjedou“. Nejčastěji na svou chatu, chalupu nebo na hory, aby si užili ještě poslední zimní radovánky. Za dovolenou, ať už v tuzemsku nebo v zahraničí, v průměru plánují utratit 2165 Kč na osobu. 

TIP: Tradice a zvyky spojené s Velikonocemi můžete poznávat i v rámci návštěv lidových slavností, trhů či jarmarků.

3. Velikonoční nákupy

V rámci velikonoční výzdoby si lidé do svých domácností nejčastěji kupují čokoládové zajíčky nebo dekorativní předměty na stůl. Zhruba třetina kupuje i velikonoční ubrousky nebo květiny. V některých rodinách se o Velikonocích dodržuje tradice nákupu alespoň jednoho nového kusu oblečení „aby nás beránek nepokakal“.

4. Jarní úklid

Polovina oslovených hospodyněk se ještě před příchodem velikonočních svátků vrhá na důkladné gruntování celého bytu. Mezi nejméně oblíbené práce patří žehlení, mytí oken a utírání prachu. Více než 40 % Čechů si s jarním úklidem hlavu vůbec neláme.

TIP: Při úklidu nezapomeňte na zlaté pravidlo: Berte gruntování s nadhledem a nebuďte puntičkáři, vždyť daleko důležitější je rodinná pohoda!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já mám letos vygruntováno,ale je to tím,že jsem doma na md....ale nepočítám ty hračky,kostky....kolemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také se s úklidem poslední roky moc nezabývám, jsou na světě jiné priority
Obrázek uživatelky
profil
nepřeháním toSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle