8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mísa anebo záludnosti Velikonoc

6. 04. 2015 | Povídky, příběhy

Poslední Velikonoce, které naše rodina prožívala, byly jiné než všechny předtím. Naše děti odrostly a malá vnučka ten předešlý rok ještě nechodila. Tyto jarní svátky se u nás nesou ve znamení tradic. Nezapomínáme na beránka, chutný mazanec, malování a zdobení vajíček.

Vyrůstala jsem na vesnici, a tam nebylo vzácností polévání vodou přímo z věder nebo koupel děvčete v koupelně ve vaně. Také proto jsme se, my holky, snažily ukrýt se co nejlépe. Vždycky nás našli šmigrustníci a krom vodní spršky jsme ještě dostaly nášup karabáčem nebo jalovcem. To abychom byly celý rok zdravé.

Na Moravě a v Čechách takto drsné zvyky nepěstují, což jsem hned po provdání a přistěhování ze Slovenska, s díky kvitovala. Když byly děti malé, společně jsme vyráběli a zdobili kraslice, malovali vajíčka a barvili je třeba odvarem s cibule. Naši kluci chodívali po spolužačkách a kamarádkách a neopomněli navštívit s pomlázkou i sestřenice a tety.

První svátek velikonoční se nesl ve znamení pečení mazance a beránků, přípravy bramborového salátu a stavění velikonoční dekorace v celém bytě. Malá vnučka s velkou chutí u všeho asistovala. Znáte to, ty malé všetečky jsou všude a zejména tam, kde je nejméně čekáte.

záludnosti VelikonocV kuchyni jsem měla vytahané nádobí a neprozřetelně jsem nechala otevřeny dvířka na lince. Šla jsem do obýváku pro čisté utěrky, když jsem zjistila, že holčičku nevidím. Volala jsem a začala jsem zmatkovat. Vždyť před chviličkou si hrála s beránčí formou a trhala do ní z větvičky kočičky. Jak jsem zvedla ubrus a nahlížela pod stůl, strhla jsem jej spolu s ním velmi těžkou kameninovou mísou na salát. Mám ji po manželově mamince, je oblíbeným nádobím už třetí generaci. Mísa se svezla dolů a spadla mi na nohu. Jak jsem vykřikla, vzápětí se rozlétla dvířka na lince a ukázal se překvapený obličejík naší vnučky. Sama si bleskově našla úkryt a ta rána ji vylekala. Noha moc bolela, ale radost, že se vnučka našla, byla veliká.

Až pak, s holčičkou na očích, jsem se jala zkontrolovat škody. Mísa byla celá, moje noha pořádně potlučená a začala modrat. Hýbat jsem s ní sice mohla, ale bolela jako čert. „Jen aby nebyla zlomená“, pomyslela jsem si, když mi ji manžel důkladně prohlížel.

A tak jsem loňské Velikonoce trochu pajdala, ale naštěstí mi tento úraz nepokazil svátky. Jen mě přesvědčil, že ani v mezní situaci nemám zmatkovat a svěřené robátko lépe hlídat.

O svém velikonočním úrazu jsem dceři řekla až po čase. Nohu jsem měla náležitě vyšvihanou jalovcem, tak jsem věřila, že se brzo zahojí…

Letos je vnučka - rychlonožka ještě čipernější a její úkryty „vypečenější“, tak budu muset do velikonočních příprav hezky zapřáhnout všechny zúčastněné. Na sváteční prostření jsem koupila nový ubrus s velikonočními motivy, který zabírá jen prostředek stolu. To abych zase nedala do pohybu památeční mísu na bramborový salát...


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mísa anebo záludnosti Velikonoc:

Mísa anebo záludnosti Velikonoc
Mísa anebo záludnosti Velikonoc
Mísa anebo záludnosti Velikonoc
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkJo, vnučka je pěkný rarášek, kouká jí to z očí.
Ale letos jsi, doufám, přežila velikonoce bez pohromy.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Pěkný článek.Mísa se zachránila za cenu obražené nohy.
Vnučka je pěkné kvítko a bude to horší a horší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles