Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mísa anebo záludnosti Velikonoc

6. 04. 2015 | Povídky, příběhy

Poslední Velikonoce, které naše rodina prožívala, byly jiné než všechny předtím. Naše děti odrostly a malá vnučka ten předešlý rok ještě nechodila. Tyto jarní svátky se u nás nesou ve znamení tradic. Nezapomínáme na beránka, chutný mazanec, malování a zdobení vajíček.

Vyrůstala jsem na vesnici, a tam nebylo vzácností polévání vodou přímo z věder nebo koupel děvčete v koupelně ve vaně. Také proto jsme se, my holky, snažily ukrýt se co nejlépe. Vždycky nás našli šmigrustníci a krom vodní spršky jsme ještě dostaly nášup karabáčem nebo jalovcem. To abychom byly celý rok zdravé.

Na Moravě a v Čechách takto drsné zvyky nepěstují, což jsem hned po provdání a přistěhování ze Slovenska, s díky kvitovala. Když byly děti malé, společně jsme vyráběli a zdobili kraslice, malovali vajíčka a barvili je třeba odvarem s cibule. Naši kluci chodívali po spolužačkách a kamarádkách a neopomněli navštívit s pomlázkou i sestřenice a tety.

První svátek velikonoční se nesl ve znamení pečení mazance a beránků, přípravy bramborového salátu a stavění velikonoční dekorace v celém bytě. Malá vnučka s velkou chutí u všeho asistovala. Znáte to, ty malé všetečky jsou všude a zejména tam, kde je nejméně čekáte.

záludnosti VelikonocV kuchyni jsem měla vytahané nádobí a neprozřetelně jsem nechala otevřeny dvířka na lince. Šla jsem do obýváku pro čisté utěrky, když jsem zjistila, že holčičku nevidím. Volala jsem a začala jsem zmatkovat. Vždyť před chviličkou si hrála s beránčí formou a trhala do ní z větvičky kočičky. Jak jsem zvedla ubrus a nahlížela pod stůl, strhla jsem jej spolu s ním velmi těžkou kameninovou mísou na salát. Mám ji po manželově mamince, je oblíbeným nádobím už třetí generaci. Mísa se svezla dolů a spadla mi na nohu. Jak jsem vykřikla, vzápětí se rozlétla dvířka na lince a ukázal se překvapený obličejík naší vnučky. Sama si bleskově našla úkryt a ta rána ji vylekala. Noha moc bolela, ale radost, že se vnučka našla, byla veliká.

Až pak, s holčičkou na očích, jsem se jala zkontrolovat škody. Mísa byla celá, moje noha pořádně potlučená a začala modrat. Hýbat jsem s ní sice mohla, ale bolela jako čert. „Jen aby nebyla zlomená“, pomyslela jsem si, když mi ji manžel důkladně prohlížel.

A tak jsem loňské Velikonoce trochu pajdala, ale naštěstí mi tento úraz nepokazil svátky. Jen mě přesvědčil, že ani v mezní situaci nemám zmatkovat a svěřené robátko lépe hlídat.

O svém velikonočním úrazu jsem dceři řekla až po čase. Nohu jsem měla náležitě vyšvihanou jalovcem, tak jsem věřila, že se brzo zahojí…

Letos je vnučka - rychlonožka ještě čipernější a její úkryty „vypečenější“, tak budu muset do velikonočních příprav hezky zapřáhnout všechny zúčastněné. Na sváteční prostření jsem koupila nový ubrus s velikonočními motivy, který zabírá jen prostředek stolu. To abych zase nedala do pohybu památeční mísu na bramborový salát...


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mísa anebo záludnosti Velikonoc:

Mísa anebo záludnosti Velikonoc
Mísa anebo záludnosti Velikonoc
Mísa anebo záludnosti Velikonoc
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
i naše malá je taková čertice
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsáno, ještě že se nakonec vše událo bez zničených věcí a noha nebyla přeražená...je to malá čerticeSmajlík
...konečně jsem si článeček našlaSmajlíkkrásné jsou i fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek i fotečky. Hlídat malé děti je někdy horší než hlídat "pytel blech"!SmajlíkSmajlík Hlavně, že se vnučce nic nestalo a ty jsi neměla zlomený nárt.
Smajlík

Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsánoSmajlíkJo,jo ti naši malí jsou někdy jak pytel blechSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jedním dechem. Moc hezky napsáno a vnučka je zřejmě z hadích ocásků. Člověk opravdu ty rarášky musí hlídat a hlídat, mají neskutečné nápady. Hlavní je, že relativně všechno dobře dopadlo. Mně moje dcera když byla malá překvapila tím, že si do nosu nastrkala hrozinky. Já byla málo živá, hned jsem popadla pinzetu a opatrně je vyndávala. Spocená jsem byla až tam, ale podařilo se a od té doby hrozinky byly pod zámkem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles