Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Originální tipy na velikonoční tabuli a vaječé recepty

17. 04. 2022 | Průběh velikonoc
Masopust je daleko za námi a přesunuli jsme se do období Velikonoc a jídelní hojnosti. Víte, co by se mělo jíst během velikonočního týdne a řešíte, co s přebytkem vykoledovaných či vámi nazdobených vajíček?

Pojďme se nejprve podívat na jídelní zvyklosti, které se se Svatým týdnem pojí.

Škaredá středa by se měla nést ve znamení nepovedeného jídla. Nejčastěji se tedy připravují různé placky, trhance nebo třeba na kusy natrhané bramboráky. Nezapomeňte, že bychom se tento den měli usmívat, aby nám zakaboněný výraz nezůstal každou středu po celý rok.

Na Zelený čtvrtek by se měla jíst zelená strava – špenát, mladé kopřivy nebo třeba luštěniny. Což si takhle dát například pučálku? Jde o naklíčený hrách, který na másle osmažíme do zezlátnutí. Je to křupavá dobrota.

velikonoční beránekVelký pátek byl obvykle postní, mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Ten, kdo rybu neměl, mohl si upéct náhradu v podobě ryby z bramborového těsta. Co si například připravit jednoduchého pstruha na másle?

Bílá sobota už je z pohledu hodování mnohem veselejší. Pečou se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Hlavním jídlem tohoto dne byla velikonoční nádivka, které se někde říká hlavička, sekanice nebo i velikonoční snítek.

Boží hod velikonoční - neděle je dnem, kdy se ještě upečou klasické buchty z kynutého těsta a také tradiční beránek. Hostina podle tradice začíná masovým vývarem, a pak se podává různě upravené, většinou ovšem pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso.

Velikonoční pondělí je tradičně ve znamení vajíček a to na všechny možné způsoby - plněná, smažená, do pomazánek, salátů, apod.


Po Velikonocích se z našich domovů velmi často stávají doslova království kraslic. Je to parádní ozdoba, ale možná vás také trápí, jak s nimi naložit dál a co z nich připravit?

Vybraly jsme pro 2 klasické recepty, kterými si tyto vaječné hody určitě užijete.

1) Vaječná tlačenka:

Klasika klasik, která je naprosto lahodná a její přípravou se jednoduše zbavíte většího množství vajec.

Na vaječnou tlačenku budete potřebovat:
    • 6 vařených vajecvelikonoční tlačenka
    • 2 vrchovaté lžíce majonézy
    • 1 sklenice zeleninové směsi
    • 1 špetka soli
    • 1 špetka pepře
    • 100 g šunky
    • 150 ml vody
    • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku

Vajíčka nakrájejte na kostky a stejně tak udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny. Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchala. Přidejte ke směsi nálev a pečlivě promíchejte. Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou. Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte. Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.

2) Tradiční vajíčková pomazánka:

Jemná lahodná chuť pomazánky a opět velké potěšení z toho, že se zbavíte pár vajíček.

Na její přípravu budete potřebovat: (na 4 porce)
    • 3 vařená vejce M
    • 60 g pomazánkového másla
    • 1/4 cibule (15 g)
    • 1 stroužek česneku (5 g)
    • 1 špetka soli (3 g)
    • 1 špetka pepře (1 g)
    • 1 lžíce pažitky (10 g)

Vajíčka si oloupejte a buď je nastrouhejte na struhadle nebo jen rozmačketeje vidličkou. Přidejte k nim pomazánkové máslo, na jemno nakrájenou cibulku, se solí utřený stroužek česneku a podle chuti dosolte. Pomazánce vždy sluší něco zeleného a zrovna k vajíčkům
krásně pasuje pažitka, takže jí také trošku přidejte. A je hotovo.


Zdroj, foto: Víc než kuchařka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice