Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš

4. 04. 2015 | Velikonoce ve světě

Zámek Vígľaš nabízí bohoslužby pro věřící čtyř církví.


Věřící řeckokatolické, pravoslavné, evangelické a starokatolické církve mohou na svaté mše zavítat nejen do místních kostelů, ale například i na zámek Vígľaš. Velikonoční svátky jsou ideální příležitostí na spojeni atmosféry dobové historie a duchovní obnovy. V gotické kapli zasvěcené sv. Michalovi Archandělovi arcibiskupem Mons. Leopoldem Mancinim z Vatikánu, jsou pro návštěvníky organizované nejen bohoslužby, ale i církevní obřady.

 „Nejen během velikonočních svátků, ale i pravidelně během roku plánujeme zavést
zámek Vilgasbohoslužby na zámku pro širokou veřejnost, jejich aktualizovaný harmonogram je na webové stránce. I věřící si tak mohou dopřát duchovní znovuzrození v netradičním prostředí, bez podmínky ubytování. Nejbližší liturgie řeckokatolické církve nás čeká v neděli 5.4.2015 v 15:00 hod. Zajímavostí je, že v kapli jsou umístěné zachovalé originální náběhy z kamenných žeber, které tvořily její klenbu. Na vnitřní vitráži se nachází socha sv. Michala, vůdce nebeských vojsk, kterého ctí zástupy andělů. Je zároveň patronem Řádu mečů kruhu, který má oficiální sídlo na Vígľašském zámku. Na vnější vitráži v kříži je zase umístěné Nejsvětější Srdce Ježíšovo,“ konstatuje B. Lupták.

Právě největší svátky v roku jsou pro věřící příležitostí, jak spojit duchovní zážitek s kulturou v rámci doprovodných akcí. Zámecký sváteční program pod názvem „Veľkonočné vítanie jari“ na zámku začíná v neděli 5.4.2015 od 10:00 do 17:00 hod. Zahrnuje předvádění řemesel, různé techniky zdobení velikonočních vajíček a výstavu už hotových, výrobu píšťalek a výstavu různých lidových píšťal, jakož i zanotování na fujaře. Regionální umělci představí také výrobky z proutí, pletení košů, hliněné výrobky, nebude chybět ani perníkářka či šperkařka s výrobou unikátních kraslic. Předvede se také řezbář s výrobou lžic a jiného kuchyňského náčiní. K tomu bude hrát lidová hudba a představení sokolníků. Pro ty nejmenší je připravené dětské divadelní představení „Smejko a Tanculienka“ v 16:00 hod.

zámecká kapleTahákem jsou také pokoje v sedmi kategoriích, zařízené dobovým nábytkem ve středověkém stylu, či Malý a Velký rytířský sál s kaplí. Rytířské sály jsou vhodné pro společenské události, ceremonie a také církevní obřady. Byly postavené podle původních materiálů, které se zachovaly v Budapešťském archivu. Nádherná hvězdicová klenba je podepřená ústředním sloupcem, do kterého se sbíhají její žebra. Vidíme tu heraldické atributy pěti králů. Karol Róbert z Anjou, se svými meči a figurínou se zbrojí, je z období cca roku 1320, další figurína představuje Ľudovíta I., zvaného Veľký /z Anjou/ z let cca 1390. Třetí zbroj je z období vrcholného středověku za vlády Žigmunda Luxemburského, tzv. německá zbroj. Čtvrtá zbroj představuje začátek renesance za vlády krále Mateja I. a Vladislava II. Může být datovaná do roku cca 1520

Zámek nabízí i kompletní svatební servis, od ubytování, obřad, hostinu, až po zajištění fotografa, kameramana, přepravy, cateringu, výzdoby a dalších požadavků na míru zákazníkům. Vnější prostory - terasa a obě nádvoří jsou pro svatební hosty volně dostupné. Jsou určené pro různé akce – gastronomické, tematické, hudební, taneční a jiné programy pro širokou veřejnost a rodiny s dětmi, nejen v jarní a letní sezóně, ale během celého roku.

zámek Vilgas


Zámek bude pravidelně organizovat folklórní regionální slavnosti, historické představení tanečníků, šermířů, sokolníků či celého vojska rytířů s úctou k lidovým zvykům a tradicím. Vnitřní nádvoří je ideální zejména na velké soukromé akce, jakož i koncerty, vystoupení regionálních umělců, historických skupin, prezentaci nových modelů aut a pod.

The Grand Vígľaš je historické místo a zámek ve střední Evropě, ležící uprostřed Slovenska, v blízkosti měst Zvolen a Banská Bystrica.


Zdroj, foto: Vígľaš


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš:

Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš
Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš
Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš
Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš
Přijďte během velikonočních svátků na svaté mše na zámek Vígľaš
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !