-Komerční sdělení-
Některé recepty jsou osvědčené už stovky let. Které patří ještě k pohanským svátkům jara a které do Velikonoc přidalo křesťanství? Vrhla jsem se s Planeo na staré recepty s novými kuchyňskými pomocníky.
Velikonoce dostaly svůj název podle Velké noci – Ježíšova zmrtvýchvstání. Ale ještě dlouho předtím, než Ježíš po zradě Jidáše a ukřižování na vrchu Golgoty vstal z mrtvých, naši pohanští předci vítali příchod jara s velkou parádou. Staré zvyky s novějšími splynuly a nám zůstalo to nejlepší, včetně neodmyslitelných, staletími ověřených receptů.
Velikonoční očista
Velikonoce začínají na přelomu února a března, kdy se příroda pomalu probouzí k životu a kvetou první sněženky. Popeleční středou, 46 dní před Velikonoční nedělí, se zahajuje velikonoční půst. Naši předci věděli, co dělají, protože jarní očista organismu je svým načasováním nejúčinnější. Ale nemyslete si, že kdovíjak hladověli. Jen s výjimkou nedělí vypustili z jídelníčku maso a mléčné produkty. Půst končí tradičně při Velikonočním pondělí. A přesně tady začíná to nejlepší velikonoční hodování!
Tradiční mlsání
Výběr je hojný: jidáše, pučálka, mazanec ve tvaru bochníku, nádivka. Ale výběr je ještě mnohem pestřejší. Narozdíl od našich prapředků, máme dnes navíc k dispozici praktické kuchyňské pomocníky, kteří nám vše ulehčí.
Kraslice
Velikonoční malovaná vajíčka nesou symboliku nového života, jedná se o ryze pohanskou tradici. Techniky zdobení kraslic máte určitě spojené s rodinnou tradicí. I když experimentovat je zábava, já se nakonec vždy vracím k malování voskem. Těm, co často dělají mnoho věcí naráz, a vařená vajíčka mají na talíři pravidelně nejen o Velikonocích, život ulehčí
vařiče vajec. Díky nim nehrozí popraskání ani převaření.
Beránek
Původní velikonoční beránek nebyl nic jiného, než skutečná skopová či jehněčí pečeně. Symbolizuje obětování Ježíše Krista. Traduje se, že jeho sladká obměna, jak ji známe dnes, vznikla jako náhražka pro chudé, kteří si maso nemohli dovolit. Můžete letos zkusit i něco méně běžného, třeba do
pečící formy připravit slaného beránka se sekanou a vejcem, případně pro zdravější sladké pečení vyměnit pšeničnou mouku za špaldovou. Hodit se vám k tomu bude
kuchyňská váha a kvalitní
kuchyňský robot, který vám uhněte těsto. Mě z
Planeo nechali vyzkoušet si značku Sencor a přiznám se, že si na takového pomocníka rychle zvyknu.
Mazanec
Sladké kynuté bochánky sypané mandlemi či rozinkami oslavovaly bohyni jara, později je mniši o Velikonocích rozdávali chudým. Velikonoční mazanec má mít tvar bochníku, podobně jako chleba. I jejich přípravu usnadní domácí
pekárna.
Nádivka
Co rodina, to vlastní recept na nádivku. Někdo přidává uzené maso, bůček, nebo houby. Tradičně se do nádivky trhají mladé kopřivy, medvědí česnek a libeček, výjimkou není špenát nebo méně časté hráškové pyré. Pokud byste chtěli nádivku vyzkoušet opravdu po staru, v původních receptech vůbec nenajdete pečivo. Jako základ se vařila hustá kaše z mléka a krupice. Aby byla nádivka správně křupavá navrchu a vláčná uvnitř, pomůže zašlehání žloutků do těstové směsy a až úplně na závěr přimíchání dobře našlehaných bílků. S tím vám pomůže
elektrický šlehač. Svou roli samozřejmě hraje i kvalitní
pekáč či plech, který správně rozloží teplo a zamezí připálení.
Pučálka
Pučálka, neboli pálenec, se jedl už během půstu. Necháte naklíčit hrach a ten opečete v
remosce či na pánvičce, to je celé kouzlo tohohle výživově hodnotného staročeského receptu.
Jidáše
Velikonoční jidáše se vážou ke křesťanské tradici, jak jejich název napovídá – připomínají Jidášovu zradu. S tou se pojí ještě Škaredá středa, kdy ke zradě došlo, a říká se, že se nesmíte mračit. Jinak budete zrádce připomínat.
Zelené jídlo na Zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek letos vychází na 14. dubna. A lidové tradice velí, že je třeba sníst něco zeleného, abyste zůstali po celý rok zdraví. Nemusí to být žádná věda, stačí si naházet do
stolního mixéru, co máte rádi, a udělat si pro vzpruhu zdravý drink. Nebo si zapéct maso se špenátem. Pokud trávíte velikonoční volno třeba na chatě a nemáte tam poctivou starou pec, ale ani dobře vybavenou velkou kuchyni, pomoct vám s tím může praktická
minitrouba.
Kateřina Hájková
4/2022
Tento článek také můžete