Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoce

23. 03. 2009 | Historie

Velikonoce jsou svým původem svátky jara. Jejich datum je určeno měsíčními fázemi, proto jsou svátkem pohyblivým. Slaví se první neděli po prvním jarním úplňku, který nastane po průchodu Slunce jarním bodem.

Před cca 3500 lety dali kananejskému svátku jara zcela nový význam Židé svým svátkem PESACH: oslavu vyvedení a osvobození židovského národa z egyptského otroctví. Hospodin vysvobodil Izraelity celou řadou mocných zásahů. Na znamení Boží ochrany každá izraelská rodina obětovala Bohu beránka, který byl bez vady a jeho krví potřeli rám dveří svého domu. Izraelité takto byli uchráněni před zkázou, která kolem nich prošla bez povšimnutí. Jako připomenutí této události Židé na Velikonoce pojídají beránka.

Před dvěma tisíci lety pak Velikonoce dostaly současný význam Kristovou smrtí a zmrtvýchvstáním. Velikonoce byly první svátky, které křesťané slavili. Předchází jim čtyřicetidenní přípravná doba - tzv. postní doba, která začíná Popeleční středou.

Na konci postní doby začíná Květnou nedělí tzv. svatý neboli pašijový týden. Na Květnou neděli se v kostele světili „kočičky“ (jíva-Salix caprea) či březové nebo lískové větvičky nařezané po masopustu. Ty měly velkou ochranou moc proti ohni, blesku a nemocem.

Po skončení pomlázky děti hrály různé hry s vejci. Nejoblíbenější bylo koulení vajíček. Z nakloněného prkna se nechala kutálet mince na vajíčka položená na zemi. Které vejce bylo mincí zasaženo, to získal dotyčný hráč pro sebe.

Barvení vajec

Za typické barvy pro Velikonoce jsou žlutá, zelená, červená, červenohnědá, černá a hnědá daly se získat z přírodních zdrojů.  Červená barva ochraňovala podle pověr před démony a zároveň symbolizovala lásku a život. A právě červeně obarvená vejce se původně označovala za kraslice. A pokud dáváte vejce milované osobě mělo by být červeně zdobené.

Přírodní barvy na barvení velikonočních vajíček:

-žlutá: odvar z cibulových slupek, šafrán
-červená: odvar ze slupek červené cibule a octa; červené zelí nebo šťáva z červené řepy; šťáva z borůvek nebo bezinek
tmavě zelená: mladé žito; voda ze špenátu; odvar z olšové kůry
hnědá: odvar z dubové nebo olšové kůry; odvar z cibulových slupek,čaj
- černá: roztok sazí, na jehož dně je několik rezavých hřebíků; odvar z olšové kůry
světle zelená: lipový květ; kmín; šafrán
fialová: lipový květ; kmín; šafrán


Autor: Anetkaaa



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
některé věci jsem již věděl, ale některé jsem se dozvěděl až z tohoto článku. Myslím že by se tradice měli dodržovat a předávat z generace na generaci ať je doba jakákoliv. je to škoda že to vše upadáSmajlík ale článek se mi líbil a potěšil že ještě někdo to znáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
už nejsou velikonoce co to byvalo za mého dětství... je vidět že se doba změnila a je to aji škoda...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles