-Komerční sdělení-
Velikonoce už se hlásí za dveřmi, je proto nejvyšší čas vnést trochu jarní pohody i do domácnosti. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce, barvených vajíček, za okny vykukující osení či kočičky ve váze, ale jistě i něco dobrého na stole.
Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.
1. VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
Masová náplň:
• 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
• 2 stroužky česneku, • 1 malou cibuli,
• 2 hrsti strouhanky,
• 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
• 3 snítky zelené petrželky,
• sůl a pepř, • olej.
Těsto:
• 1/2 kg polohrubé mouky,
• 15 g čerstvého droždí,
• 60 g másla,
• 10 g cukru krupice, • sůl,
• 1 žloutek,
• 1 vejce na potření,
• máslo na vymazání plechu,
• 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),
Postup přípravy:
1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.
2. VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI
Na náplň:
• 1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy,
• nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení,
• 3 mrkve, • 2 lžíce másla,
• 1-2 hrsti baby špenátu,
• sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
• 150 g zakysané smetany,
• 4 vejce na rozšlehání,
• 1-2 vejce uvařená natvrdo,
• 100 g tvrdého sýru,
• 70 g sýru feta.
Na těsto:
• 250 g celozrnné pšeničné mouky,
• 140 g másla, • 1 lžička soli,
• 1 vejce, • 2 lžíce mléka.
Postup přípravy:
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
2/ Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
3/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
4/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
5/ Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
6/ Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.
3. VELIKONOČNÍ SEKANÁ
Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem.
Ingredience:
• 600 g mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
• 5 vařených vajec,
• 2 syrová vejce,
• 3 rohlíky,
• 150 ml mléka,
• 5 stroužků česneku,
• 1 velká cibule,
• 1 lžička majoránky, • pepř a sůl.
Postup přípravy:
2/ Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
3/ Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.4/ Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
5/ Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
6/ Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.