Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 21.11. 2024
Dnes má svátek Albert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční nadílka plná (ne)tradičních receptů

15. 03. 2024 | Zvyky a tradice
-Komerční sdělení-
DZ Klatovy


















Velikonoce už se hlásí za dveřmi, je proto nejvyšší čas vnést trochu jarní pohody i do domácnosti. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce, barvených vajíček, za okny vykukující osení či kočičky ve váze, ale jistě i něco dobrého na stole.

Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.

    1. VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM


Ingredience:

Masová náplň:

    • 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
    • 2 stroužky česneku,  • 1 malou cibuli,
    • 2 hrsti strouhanky,
    • 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
    • 3 snítky zelené petrželky, VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
    • sůl a pepř,  • olej.

Těsto:

    • 1/2 kg polohrubé mouky,
    • 15 g čerstvého droždí,
    • 60 g másla,
    • 10 g cukru krupice, • sůl,
    • 1 žloutek,
    • 1 vejce na potření,
    • máslo na vymazání plechu,
    • 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),

Postup přípravy:

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.


    2. VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI


Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.

Ingredience:

Na náplň:

    • 1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy,
    • nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení,
    • 1 svazek jarní cibulky,VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI
    • 3 mrkve,
    • 2 lžíce másla,
    • 1-2 hrsti baby špenátu,
    • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
    • 150 g zakysané smetany,
    • 4 vejce na rozšlehání,
    • 1-2 vejce uvařená natvrdo,
    • 100 g tvrdého sýru,
    • 70 g sýru feta.

Na těsto:
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky,
    • 140 g másla,  • 1 lžička soli,
    • 1 vejce,  • 2 lžíce mléka.


Postup přípravy:

1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
2/ Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
3/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
4/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
5/ Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
6/ Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.



    3. VELIKONOČNÍ SEKANÁ


Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem.

Ingredience:
    • 600 g mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
    • 5 vařených vajec, VELIKONOČNÍ SEKANÁ
    • 2 syrová vejce,
    • 3 rohlíky,
    • 150 ml mléka,
    • 5 stroužků česneku,
    • 1 velká cibule,
    • 1 lžička majoránky, • pepř a sůl.

Postup přípravy:

1/ Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
2/ Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
3/ Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
4/ Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
5/ Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
6/ Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
devátá přišlaSmajlík
31. 03. 2024 10:32 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:29 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:26 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:22 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:18 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:14 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:10 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:07 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:02 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
Obrázek uživatelky
profil
31. 03. 2024 10:28 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:24 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:21 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:17 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:13 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:10 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:06 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:03 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:00 Sebrán "Beránek" za 15 bodů
Obrázek uživatelky
profil
31. 03. 2024 10:31 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:27 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:21 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:17 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:13 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:08 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:02 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
Obrázek uživatelky
profil
31. 03. 2024 10:29 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:26 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:22 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:18 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:14 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:10 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:07 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:02 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
Obrázek uživatelky
profil
31. 03. 2024 10:29 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:25 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:21 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:16 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:12 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:08 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
31. 03. 2024 10:03 Sebrán "Pomlázka" za 5 bodů
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles