Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak Karlík koledoval

26. 03. 2009 | Povídky, příběhy

Začátek roku přinesl mnoho sněhových radovánek, ale v půlce března odložila svůj ledový šat a začala odhalovat barevné krásy Jara.

Karlík už schoval své nové lyže a začal se připravovat na Velikonoce. S maminkou nasbíral kočičky, pomohl jí se svátečním úklidem a těšil se na Velikonoční pondělí, až půjde na koledu.

To pondělí hned od rána svítilo sluníčko a na obloze nebyl jediný mráček. Karlík vytáhl z komory svou pomlázku, kterou loni upletl spolu s tatínkem, oblékl si sváteční kalhoty a spolu s kamarády Honzou a Martinem vyrazil na koledu. Nikoho ani nenapadlo, že na tento den ještě dlouho nikdo z nich nezapomene.

Začalo to zcela nevinně. Kamarádi prošli celou vesnicí a chystali se jít přes les za děvčaty. Když tu znenadání v křoví u vysokého dubu zahlédl Karlík světélka.

"Hele, podívejte!" zavolal na kamarády, "tak přece jenom vyprávění o strašidlech ve křoví jsou pravdivá!"

"Jaká strašidla?" zeptal se Martin Karlíka.

"Babička mi vyprávěla, že když na Velikonoční pondělí uvidíš skřítka Křováka, splní se ti přání. Ale má to jeden háček. Musíš projít lesem bez úkroku stranou a nesmíš udělat ani krok zpět. Když tuto podmínku nesplníš, místo splněného přání se proměníš ve světýlko bludičky, které pak bude po celý další rok provázet zbloudilé pocestné," odpověděl Martinovi.

A tak se Karlík se svými kamarády vydal na cestu lesem a každý z nich si myslel na to své přáníčko. Byl to těžký úkol. V lese čekalo mnoho nástrah. Museli překročit bezpočet suchých větviček, kamínků a nechat se polekat lesními zvířátky.

V jedné chvíli Karlík vykřikl: "Kluci, pozor, ať nešlápnete do mraveniště. Poničili bychom mravenečkům příbytek." 

V tu chvíli Honza zakopl a málem do mraveniště upadl. Naštěstí ho Karlík stačil zachytit a Honza se zastavil těsně před mravenčím stavením.

"Ještě pár kroků a budeme za lesem," oznámil Honza kamarádům a rozběhl se vpřed. "Hurá, hurá, hurá," volali kluci, když se před nimi rozprostřela louka a za velkým žlutým petrklíčem se objevil skřítek Křovák v celé své kráse.

"Za to, že jste byli stateční a mysleli jste i na lesní zvířátka, splním vám jedno přání, a navíc ode mne dostanete veselý dárek," řekl skřítek.

A tak si Karlík a jeho kamarádi něco hezkého přáli a navíc dostali všichni ošatku malovaných vajíček. Velikonoční svátky zakončili pěknou koledou a už se moc těší na další Jaro, kdy si tyto krásné chvíle zopakují.


Autor: Katyakaty

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !